vrijdag 28 december 2012

Een-jaar-buiten in beeld

In de loop van het jaar heb ik struinend en fietsend soms foto's gemaakt die niet direct pasten in een blogbericht. Op de valreep van 2012 wil ik er graag nog een aantal hiervan met jullie delen. Dat kan zijn vanwege de gebeurtenis waar de opname voor staat, of omdat ze op zich de moeite waard zijn om te laten zien. Bovendien geven ze, zo achter elkaar geplaatst, een aardig beeld van wat ik dit jaar "buiten" heb beleefd. Ik heb de foto's wat groter op "Polder-Bloghoven" gezet dan gebruikelijk; wanneer je op een foto klikt worden ze weergegeven in dit grotere formaat tegen een donkere achtergrond.

Roodhalsgans in Blokhoven-W:

 

24-12-11 polder Blokhoven West: Roodhalsgans

Het was nog net 2011, toen Siebe me belde met de mededeling dat hij tegenover de picknickplaats aan het Tetwijkse fietspad naar een Roodhalsgans stond te kijken. Het was voor het eerst in mijn leven, dat ik speciaal voor een vogel én met haast in de auto sprong. Maar het was wel een heel mooie soort, op eigen terrein en bovenal bijzonder om er samen met een vriend van te kunnen genieten. 
Toen de echte winter volgde werd hij nog knap streng (zie: "De wereld is hard"). Deze winter lukte het om 36 kleurringen bij Kolganzen af te lezen; dat overkwam me niet eerder. Ik sluit niet uit dat een nieuwe telescoop, én het  "stormvaste" statief een bijdrage hebben geleverd aan dit aantal.
 

Minder Kieviten?:

Van eind maart tot ver in juni is dit wel zo ongeveer mijn kijk op de wereld:


Je kunt het een ernstige vorm van blik-vernauwing noemen, maar doorgaans kom ik met een opgeruimd hoofd weer thuis of trap ik geïnspireerd weer naar "de zaak". 
Al vroeg in het seizoen circuleerden er onder weidevogel-liefhebbers en kenners verontrustende berichten dat er veel minder Kieviten waren dan voorheen. Een vermoeden dat na het seizoen helaas met maat en getal werd bevestigd (zie: "kievit laat sterke terugval zien"). Gelukkig kon ik hier in polder Blokhoven, dankzij boer Jan's bedrijfsvoering, toch weer van een mooie populatie broedende Kieviten op grasland (!) genieten.

17-05-2012 polder Blokhoven-oost: Kievit man op wacht.

Koud voorjaar:

Het weidevogelwerk werd een weekje onderbroken voor een ijzig koude voorjaarsvakantie in Zeeuws-Vlaanderen. Mooi landsdeel met veel, in het binnenland, schaarse soorten (zie: Zoute polders). Tegenover ons vakantieverblijf pleisterden meerder Beflijsters.

16-04-2012 Zeeuws-vlaanderen; Beflijster man.

Vliegenvangers:

Op verschillende momenten kwamen deze zomer Grauwe vliegenvangertjes in beeld. Mooie bescheiden gekleurde, maar fijn getekende, insectenjagers. En voor de digiscoper zijn het dankbare onderwerpen; ze komen regelmatig op een vaste uitkijkpost terug. Deze zat regelmatig in de stokoude wilg voor ons historische zomerverblijf (uit: 1648) te Jannum (Dat is het kleinste dorpje van Friesland; zie: Logementen Jannum).

02-07-2012 Jannum; Grauwe vliegenvanger


Bijzondere ringaflezingen:

In 2012 kwamen een paar bijzondere kleurringen mijn telescoopbeeld binnen wandelen. Wil je ze allemaal op een rij, klik dan op "kleurringen" bij "Onderwerpen" in de rechterkolom. Het kostte wat moeite om deze man Kemphaan, die ik fotografeerde in de Ezumakeeg, thuis te brengen (Wat mij betreft het rijkste vogelgebied van Nederland; zie "Vogelaars"). Jos Hooijmeier, van de Animal Ecology Group aan de Universiteit Groningen, informeerde me dat de vogel bij Turov (Wit-Rusland !!) werd geringd op 6 april 2012, door Natalia Korniolova. Dankzij hun ringwerk toonden deze samenwerkende Nederlandse en Wit-Russische onderzoekers aan dat Kemphanen in het voorjaar steeds meer hun trekroutes naar het oosten verleggen, maar in de nazomer nog steeds via de lage landen in het westen trekken.

03-07-2012 Ezumakeeg; Kemphaan man met kleurring.


Jaar van de Klauwier:

 

SOVON en Vogelbescherming Nederland hadden 2012 tot "het jaar van de klauwier" gedoopt. In Nederland hebben we het dan over de (verschillende ondersoorten van de) Klapekster, de Grauwe- en erg schaarse Roodkopklauwier. Mooie soorten. Ik zat echter met een probleempje: Nog nooit een Grauwe klauwier gezien. Een Drent die deze soort nog niet heeft afgevinkt? Dat kan eigenlijk niet. Maar ja in de tijd dat ik nog in Drenthe vogelde waren ze ronduit zeldzaam. Nu broedt er al twee seizoenen een paartje vlakbij ons grootstedelijk dorp. Dat had echter over belangstelling niet te klagen, dus daar ga ik echt niet bij staan. Op een vroege juli-morgen kwam ik vogelend rond het Holtveen (Dr) een oudervogel tegen die z'n pas uitgevlogen jongen voerde. Ik had hem zomaar over het hoofd kunnen zien:

26-07-2012 Holtveen ; Grauwe klauwier, juveniel

 

Schaarse soorten:

Ik ontmoette in de nazomer nóg een paar voor mij nieuwe soorten vogels. Het leukst zijn de onverwachte; zoals met de Zwarte ooievaar in Blokhoven-W, waardoor ik bijna van m'n fiets tuimelde (zie: Zwarte hoek), of met een Porseleinhoen in de Groene Jonker (ZH), waar Siebe en ik tussen de stortbuien door vogelden en we ons verbaasden over het egoïstische gedrag van sommige vogelfotografen.

02-08-2012 polder Blokhoven-West; Zwarte ooievaar
07-08-2012 Groene jonker; Porseleinhoen

 

Oog-in-oog met Boomvalken:

De mooiste vogelmomenten beleefde ik echter dit jaar met het paartje Boomvalken en hun jongen, midden in Houten. Om zo'n blik in het gezinsleven van deze prachtige ranke en levendige valkjes te mogen werpen was een voorrecht en een unieke ervaring (zie: Acrobaten in de buurt). Ik ben erg benieuwd of ze volgend jaar weer ergens in de buurt op zullen duiken.

13-09-2012 Houten; Boomvalk, juveniel

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

2 opmerkingen:

  1. Superb set of images Sjerp especially getting the Red-brested Goose.
    You have a good Scope set up.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank you Roy
    During the past one and a half year I upgraded form a Kowa 663 with Nikon P6000 to a Swarovski ATM80 plus Lumix G3. Especially the electronic viewfinder of the latter is a joy to work with behind this scope. The SilkyPix RAW processing software provided with the camera pays off as well.
    Sjerp

    BeantwoordenVerwijderen