donderdag 9 januari 2020

Hoe mooi is een Roodhalsgans ?

Het is voor de vierde keer dit ganzenseizoen, dat er ineens een scheutje adrenaline wordt afgegeven tijdens het turven van de Brandjes: Kenmerken van een Roodhalsgans ! Warme rode kleur, donkere rug met strepen over de vleugels. Zo’n prachtig gansje brengt altijd een glimlach teweeg, ook al sta ik er in m’n eentje naar te kijken. 

261219; polder Oud-Sneekervaart. Roodhalsganzen zijn niet altijd makkelijk te ontdekken.

.. eenmaal gezien tussen de Brandganzen zijn ze schitterend.

Er is echter één maar. Ze zijn zo mooi dat ze vaak in gevangenschap worden gehouden, soms uit die gevangenschap ontsnappen en dan samen met Brand- of Rotganzen rond gaan zwerven. Zijn ze daardoor minder mooi? Zou kunnen. Het maakt voor mijn beleving uit of ze 5000km vanaf de Siberische toendra naar onze polder hebben gevlogen of ergens over het hek van een waterwildcollectie of kinderboerderij. "Je ziet niet alleen wat je ziet, maar je ziet ook wat je weet" (vrij naar Koos van Zomeren). Dus check ik zo mogelijk de poten op een aanwezige kwekersring. Wat eigenlijk een zeer tegenstrijdige bezigheid is: 1. Naar de poten van een gans kijken om ervan te kunnen genieten.  2. De áf-, i.p.v. áánwezigheid, van een plastic ring verhoogt hier de beleving.

Het paartje op 2de kerstdag in de polder Oud-Sneekervaart  (Frl.) was mijn mooiste waarneming. Ineens twee Roodhalsjes in beeld, op vrij korte afstand van de Greene Dyk. Een paartje, beide niet geringd. En het hielp enorm dat er in het pak Brandganzen een vogel liep die geringd was op het eiland Kolguev. Dat is érg ver van hier én noordelijk. Vast samen opgetrokken. Het kan verkeren: Een extra bijdrage aan de beleving van de Roodhalsganzen door de plastic code ring bij een Brandgans.

Bij het exemplaar hier aan de Kaaidijk (polder Vuylcop) is het gras te hoog om de poten te kunnen zien. Maar waarom zou ik dat eigenlijk willen? Het is een prachtig volwassen beest. Gewoon genieten.

 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014 - 2020.




1 opmerking:

  1. Inderdaad, gewoon genieten Sjerp. Heel leuk toch als je er een vindt! Ik loop wat dat betreft behoorlijk achter :-(.

    Mooie waarneming en ook erg leuk dat je een Brandgans van Kolguev vond, dat zijn toch ook krenten in de pap.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen