Diep de polder in aan de Blokhovense wetering zit een dik pak Brand- en Kolganzen in ver tegenlicht. Aan de Lek trekt het zwart-wit van de vluchtende Kieviten, die het hier tot nu toe prima uithielden, het eerst de aandacht. De Wulpen zie je, zelfs tussen de ganzen in de uiterwaarden, niet snel over het hoofd. Met hun lange kromme snavels proberen ze nog iets van hun gading te vinden in de bodem. De grond moet niet veel harder worden om hun het leven hier onmogelijk te maken.
De grond blijkt hard... |
....maar toch iets te eten gevonden. |
En dan ontwaar ik tussen Lek- en Achterdijk ineens een groepje andersoortige steltlopers. Ze zijn heel gemakkelijk over het hoofd te zien, want als er even een dreiging is van roofvogel of voorbijgaand verkeer zetten ze zich laag tussen het gras. Voelen ze zich veilig dan proberen ze op typische plevierenmanier hun voedsel te vergaren; kijken, lopen stoppen, steeds maar weer.
Je ziet ze snel over het hoofd. |
Het zijn Goudpleviertjes. Prachtig bescheiden gekleurde vogels met een fijn patroon van goudkleurig vlekjes op hun mantel en grote vriendelijke ogen. Op de vlucht voor de winter maakten ze een tussenlanding in onze polder, vannacht zullen ze wel weer verder trekken.
Wat een mooie foto van de goudpleviertjes. Je schrijft het goed, een vriendelijk gezichtje. En met het zonnetje erop, echt zó mooi! Hier in de polder zag ik er maar één, tussen veel kieviten en 2 kemphaantjes.
BeantwoordenVerwijderenVandaag hier heel veel over (=weg?) vliegende ganzen. Gisteren nog 2000 a 3000 achter het huis maar met die sneeuw zijn ze denk ik vertrokken.
Groetjes,
Marianne
Dag Marianne.
BeantwoordenVerwijderenDank voor je compliment.
Hoe het weer de natuur in beweging en de lucht vol met vluchten ganzen kan zetten.
Vandaag een ring afgelezen die eergisteren nog in ferwerda zat. Friesland zal wel leeglopen nu.
Groet, Sjerp