zaterdag 3 maart 2012

Even breekt de zon door

Er ligt vandaag een prettig soort grijs over de polder. Voldoende om een rustgevende zaterdagsfeer te bewerken, maar niet teveel, zodat je nog voldoende het land in kunt kijken.  Smienten stomen in formatie op om een plek te vinden waar ze de wal op kunnen om te grazen (Voor meer info klik: Kleine grazers.).

03-03-02: Smienten stomen op, om te gaan grazen

Twee paartjes Bergeenden wachten rustig op het voorjaar maar zijn toch nadrukkelijk aanwezig door hun opvallend wit met zwart en bruine verenkleed. Over grazen gesproken; de meeste percelen zijn drijfnat van de mest. De kelders waren overvol en al die stikstof moet weer de bodem in voor het a.s. groeiseizoen. De tolerantie ten opzichte van de grazende ganzen neemt navenant af. Tweeduizend-tweehonderdenveertig Kolganzen gaan, vergezeld van zo’n vierhonderd Brandjes en twee Toendrarieten de lucht in als de mestende boer uit zijn trekker springt om ze "molenwiekend" naar de buren te verjagen. De putten van “het verloren kerkhof” zijn vandaag goed bezet met meer dan twintig Kuifeenden. Mooie duikeendjes zijn het die het de laatste jaren voor de wind is gegaan (Voor meer info klik: "stille uittocht").

03-03-2012: De woerden doen hun naam eer aan, ...

Het duurt even voor ze mijn aanwezigheid dulden en ik wat kan fotograferen. Ze zijn, als alle eenden nu, op hun mooist. De kuiven van de mannen doen hun naam alle eer aan. Er breekt een waterig zonnetje door. Het inspireert lokale en doortrekkende Buizerds om alvast wat boven de polder te gaan cirkelen. Een stel slaat al echt aan het baltsen met golvende duik- en klimvluchten. Vanuit een boomtop volgt een ander exemplaar de capriolen met aandacht. Het zijn vooral de vrouwelijke Kuifeenden die met enige zorg omhoog blikken of al die steeds hoger cirkelende roofvogels boven de polder geen kwaad kunnen.
03-03-2012; ... maar het zijn de vrouwen die opletten.

Terug bij “de Rietput” oefenen twee Rietgorzen alvast wat op hun simpele melodietje voordat het voorjaar menens wordt.  Op drie plaatsen hoorde ik een Grote lijster zingen; een van de mooiste zangers van ons gebied die er altijd vroeg bij is, z’n klank past naadloos in de sfeer van vandaag (Hier te beluisteren). De gemengde haag rond de boomgaard is gesnoeid. Ik neem wat donkerrode wilgentakken met zilverwitte katjes mee voor thuis.

2 opmerkingen:

  1. Ha Sjerp,

    Het is of ik over "onze" polder Groot Mijdrecht lees. Dezelfde taferelen: mesten, grazende smienten, boeren die Kollen en brandjes verjagen én o zo mooie (kuif)eendjes. Ik moest lachen bij de foto van de "oplettende" dame, het is zo'n grappig gezicht als ze zo kijken. Het is leuk om te lezen dat ook jij zo geniet van jouw polder en van de kleine verrassingen die onze polders groots maken.

    Groet,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sjerp

    Bedankt voor jouw reactie op birdingoldambt.
    Ik heb jou blog ook even bekeken en het ziet er leuk uit, ik hou wel van die lokale vogelblogs. Niet laten ze alleen de regionale verschillen zien qua soorten maar ook de manier van vogelen van mensen vind ik altijd leuk om te volgen. De Scholeksterkoppen hebben we verzameld voor een onderzoeker, en ja, er zijn erg veel vogels dood gegaan deze winter. Zo werden op Rottumeroog alleen al 180 dode vogels gevonden. Strandleeuwerikken, maar ook soorten als Fraters,IJsgors en Sneeuwgorzen zijn voor ons, in tegenstelling tot veel andere vogelaars, de gewone wintersoorten en worden soms iets gewoontjes. Zeker het vermelden wel waard maar in de context van het rustige weekend heb ik ze,min of meer, achtewege gelaten.

    Groeten André

    BeantwoordenVerwijderen