dinsdag 12 augustus 2014

Uitdagende Plevieren

Kleine plevier (man).

Het mooiste aan onopvallende vogels is het moment waarop ze hun aanwezigheid aan je kenbaar maken. Zoals,  bij wijze van voorbeeld, bij Kleine plevieren het geval kan zijn. Ik sta naar een paar broedverdachte Kieviten te kijken op een wel erg kaal terrein en er sprinten bruingrijze pleviertjes ter grootte van een zanglijster door mijn beeld. Ze zijn moeilijk te volgen met de scoop, laat staan wanneer je daar een camera op zet. Zeker in het voorjaar, wanneer ze baltsen. Dat gedrag heb ik nog niet goed kunnen duiden. Het ziet er vrij ongeorganiseerd uit wanneer meerdere pleviertjes roepend en met opgezette veren achter elkaar aan rennen. De baltsvlucht is erg kenmerkend en opvallend luidruchtig. Die heeft wel iets weg van die van de Grutto, maar vanwege de geringe hoogte waarop het spektakel wordt uitgevoerd, ook iets van de verwante Kievit. Ze zijn daarbij behoorlijk luidruchtig, grote kans dat ze juist daardoor voor het eerst hun aanwezigheid aan je kenbaar maken.
(Deze serie is in groter formaat te bekijken door op een foto's te klikken).

Kleine plevier maakt zich dik.

Er zaten meerdere  broedparen en het duurde een tijdje voordat ik door had wie waar thuis hoorde. Het gedrag rond een beginnend legsel was heel herkenbaar; typisch kievit eigenlijk: Steeds in de buurt van het nest, soms even zitten, dan weer een klein stukje weglopen en regelmatig steentjes en strootjes naar het nestkuiltje gooien. Beide legsels die ik vond gingen helaas verloren. Het eerste werd verlaten doordat er drie dagen in de directe omgeving werd gewerkt het andere zal zijn opgepeuzeld; dader(s) onbekend. Kleine plevieren staan erom bekend dat ze gevoelig zijn voor verstoring.

Beginnend legsel Kleine plevier

Kwam ik onbedoeld te dicht in de buurt van een nest dan probeerden de oudervogels me weg te lokken door de gewonde vogel uit te hangen; wegwezen.

Afleidgedrag van Kleine plevier

Gelukkig zijn er zeker ook legsels uitgekomen, want er liepen ouders met kuikens rond. In aanvang minuscule beestjes; maatje dubbele hommelkoningin, veel groter zijn ze niet. Die moeten reuze kwetsbaar zijn voor rovers en de elementen.

Kuiken Kleine plevier; niet beeldvullend te krijgen; veel te klein.

Een van de oudervogels fungeert dan ook continue als veilige haven en blijft op een vaste plaats zitten. Met regelmaat zie ik zo’n kuikentje zich onder de veren van de ouder wurmen om na een tijdje weer opgewarmd op weg te gaan; op eten uit. Zo klein als ze zijn, zo razendsnel kunnen ze lopen. Man en vrouw wisselen het bebroeden van hun kuikens af met foerageren op een ander perceel:

Even opwarmen bij een ouder (vrouwtje) om ..
...na het wegwerken van de kreukels..
....weer aan de slag te kunnen gaan.
Het mannetje heeft de zorg over genomen.
Het was niet goed mogelijk de broedsels lang te volgen. Na een paar honkvaste dagen leken ze plots van de aardbodem verdwenen. Waren ze dan verkast of gesneuveld? Ik weet dan ook niet wat het succes van de respectievelijke paartjes is geweest. Wat ik wel weet is, dat er in de loop van juli steeds meer Kleine plevieren in jeugdkleed opdoken.

De subtiele schoonheid van een Kleine plevier in jeugdkleed.

Ze kwamen me nog sneller en ongeduriger voor dan de volwassen vogels. Hun verse verenkleed vertoont bijna geen contrast, maar is op een subtiele manier erg mooi. Uitdagende beestjes waar ik meer van zou willen weten......

Kleine plevier trekt een sprintje. Probeer die maar eens te volgen.
Deze serie is in groter formaat te bekijken door op een foto te klikken.
 
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014

2 opmerkingen:

  1. Prachtige vogels zijn het. Ik hoop dat ze genoeg plekken blijven vinden om ongestoord te broeden. En zich goed kunnen verstoppen in genoeg ruigte bij naderende gevaren. Machtig mooie foto;s Sjerp Ik heb er van genoten. Fijn weekend,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie blog Sjerp. Ze zijn zo leuk die pleviertjes. Inderdaad zie je ze vaak in het voorjaar omdat je ze hoort. De kleintjes zijn schattig, erg leuk dat je ze toch een beetje kon volgen. Waar ze dan vervolgens met meer vandaan komen???? Dat is het geheim van de Kleine plevier!

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen