zaterdag 30 juni 2012

Juni is niet saai !


Ik hoor wel eens natuurliefhebbers die blijven volhouden dat juni de saaiste maand van het jaar is. Nou kun je inderdaad stellen, dat in deze maand gemiddeld wat minder zeldzame vogelsoorten naar Nederland afdwalen dan in de andere maanden. Maar zelfs dat is dit jaar moeilijk vol te houden (zie: Dutchbirding) en getuigt daarnaast naar mijn mening van een erg armetierige manier van natuurbeleving. Moet je kijken wat er in juni bijvoorbeeld in de Steenwaard viel te genieten aan prachtige vegetaties met Margrieten, en Kaasjes, Knoop- en Kruiskruid

Juni vegetatie Steenwaard
En je hoeft echt niet ver te fietsen. Langs het Tetwijkse fietspad ligt naast de rietput een stukje sloot dat anders is dan de rest van de sloten. De bodem heeft er een andere samenstelling vermoed ik, waardoor de begroeiing er anders is. Dat zie je in de sloot maar ook aan de structuur van de vegetatie op de wal. Op het talud staat ranje havikskruid de spot te drijven met de prestaties van de Nederlandse voetbalprofs in juni. Knap hoe de zaadjes van zo’n plantje juist dit randje hebben gevonden dat voldoet aan de eisen die zij aan hun leefomgeving stellen waardoor ze zijn uitgegroeid tot een mooie populatie.
ranje havikskruid; Tetwijkse fietspad
Even verderop langs de Achterdijk op een hek en wat heining palen hield een groepje Boerenzwaluwen met jongen een van hun altijd levendige vergaderingen. En dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt wanneer je in aanmerking neemt hoe koud het is geweest deze lente, hoe hard het heeft gewaaid en wat voor plensbuien we hebben gehad. 5000km hebben ze gevlogen vanuit hun winterverblijf en dan in zo'n voorjaar voldoende insecten weten te vangen om deze jongen op de wieken te krijgen; inderdaad deze zwaluwouders hebben een topprestatie geleverd !



Jonge Boerenzwaluwen; Polder Blokhoven, Achterdijk
 Thuis komt zo nu en dan een Goudvinkmannetje wat bessen eten uit ons krentenboompje; prachtig gekleurd beestje dat ik zelden in de directe omgeving van ons huis tref. De soort staat bekend als schuw, maar de Britten noemen hem shy (=verlegen) en dat vind ik veel beter bij zijn gedrag passen. In elk geval krijg ik niet de tijd voor een foto; kijken kan ook genieten zijn. Onze koolmezen staan op uitvliegen en het Mottenkruid, m'n favoriete tuinplant, bloeit. Zal juli net zo “saai” worden?
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

1 opmerking:

  1. Wat kan ik anders zeggen dan dat je volkomen gelijk hebt. Er is echt nog genoeg te zien en te genieten. Inderdaad alle jonge (net) uitgevlogen vogels, het gebedel om eten en overigens ook nog steeds volop zingende rietvogels. En dan jouw prachtige foto's van de bloeiende vegetatie, ik geniet mee hoor.

    BeantwoordenVerwijderen