vrijdag 15 april 2022

De Slaag; 1ste ronde

“Een territorium is nog geen nest, maar een nest is zeker een territorium”

Dat is zo logisch, dat je bij een inventarisatie van weidevogels volgens BMP-methode nu m.n. bij Kieviten de zekerheid kunt krijgen die je eerder niet had en later bijna niet meer krijgt. Het gewas is nog kort en het zicht kraakhelder. Ja, zo zichtbaar als de Meerkoeten op hun terpen van dood blad zijn Kieviten natuurlijk niet:

Maar geef ik mezelf even de tijd dan komen ze één voor één “tevoorschijn”; de mannetjes (maar die zijn in de minderheid) vaak wat makkelijker dan de vrouwtjes. Want behalve de eieren warm houden, moeten die mannen moeten natuurlijk ook de buren goed in de gaten houden, en zich regelmatig even vertreden. Bovendien hebben ze meer tekening in het patroon op hun kop. Beweging en contrast, daar reageert ons visuele systeem uitstekend op. De vrouwtjes zijn wat lastiger te ontwaren, zeker wanneer ze op hun trouw broedende rug worden gezien:

 

Het is een zeer bevredigend ochtend buiten, om zo uiteindelijk ruim veertig vogels op hun nest te kunnen turven. En als daarnaast de eerste broedende Grutto’s in beeld komen en “en-passant” parende Tureluurs en Scholeksters, worden ook de sensoren voor andere vormen van territorium-indicerend gedrag geprikkeld. Die zullen later dit voorjaar nog van pas komen.

 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2010 - 2022.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten