zaterdag 17 september 2011

Zomervogels maken een wintervogeltelling.

De polder lijkt vooral groen en leeg wanneer Siebe en ik vanaf het Overeind een blik over Blokhoven-Oost werpen bij de eerste wintervogeltelling editie 2011-12. Met wat langer wachten dringen we  kijkend door onze telescopen dieper het landschap binnen. De verre vogeltjes blijken Witte kwikstaarten die met tientallen op een kaal modderig perceel voedsel zoeken. Een geïnteresseerde voorbijganger verhaalt over een bloedig conflict, deze lente, op het Ooievaarsnest achter zijn huis en 500 (!!) in Nederland overwinterende Ooievaars.  Wij kunnen hem in de scoop 3 Tapuitjes tonen op  de heiningpalen aan de overkant van de Provinciale weg. Een Bruine Kiekendief (2de jaars man) trekt jagend de spoorweg over.
Bij de spoorwegovergang proberen we een erg beweeglijke groep meeuwen op naam en nummer te brengen en vangen daarbij weer Tapuiten in onze telescopen. Een volgende Bruine kiekendief komt laag op ons afvliegen. Hij braakt een bal en schijt voor onze ogen; zeker goed gegeten. Aan de okergele kop, het donkerbruine kleed en de lichte randen van de vleugeldekveren herkennen we een jong van dit jaar. Een Boomvalk scheert laag over gras en maïs naar zuidoost. De Sperwer kan hem niet bijhouden.
Er zijn extra activiteiten in de polder vandaag; appels plukken aan de Pothuizerweg, terwijl de maïsoogst is begonnen. In een flink tempo (een loonwerker heeft altijd haast) volgt de silagewagen achteruitrijdend de maïskneuzer op een perceel aan de Achterdijk; knap werk !
De wilgenstruiken in de rietput zijn vergeven van de zangertjes die niet allemaal zijn thuis te brengen. De Rietgorzen wel. Janek, Michiel en Peter (ze telden Blokhoven-West) hebben ook veel doortrekkende zomervogeltjes ontmoet en staan nu bij de picknickbank aan het Tetwijkse pad al een tijdje te genieten van de Boomvalkjes die er jagen boven de polder; 3 stuks nota bene. Vergeleken bij deze razendsnelle sierlijke valkjes zijn zelfs slechtvalken lomperiken.
   
17-09-2011: Jonge Boomvalk fileert z'n prooi

Een jonge valk vliegt roepend op een oudervogel af en krijgt in de vlucht een prooi aangereikt die op een heiningpaal wordt gefileerd. We kunnen het diertje prachtig bekijken: z’n bakkebaardjes, donkere mantel met bruine veerrandjes en z’n felgele poten. Als de kraaien te lastig worden komt hij nog wat dichterbij ons zitten. Peter ontdekt nog meer verrassingen achter het riet rond de bunker voor ons: een Paapje en een Roodborsttapuit. “Moet je dat zien”, roept Siebe; traag en laag vliegen 7  Grote zilverreigers de winter onze polder binnen.
(Een verkorte versie van dit bericht staat op de site van de MWH; zie regionale natuurinfo)
17-09-2011: Vogelende tellers; kijk ze genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten