maandag 11 februari 2013

Siberiër op de plaat

Het sneeuwt nog steeds als we de Tetwijkseweg opdraaien en worden verwelkomt door het geluid van een forse groep ganzen achter de boerderij van boer Theo. We vragen of we "op de plaat" kunnen gaan kijken naar “zijn” ganzen en schuiven de fietsen achter de stal. Er bonkt een onzichtbare koeienkop tegen de staldeur en een grote snuit snuift nogal hoorbaar onze vreemde mensengeur op. "Goed plekje hier" wil ik maar zeggen: Rugdekking en uitzicht op een plaatje van een polder dat me nog lang zal heugen:

09-02-2013 Blokhoven-West; het land ziet zwart van de ganzen.
Vrij dichtbij zit een langgerekte groep van 4700 Kol-, 1200 Brandganzen een paar honderd Grauwe, dieper de polder in zijn nog eens twee van die donker afstekende pakken vogels zichtbaar. Daarboven vliegen weer Stormmeeuwen die dierlijk voedsel proberen te verschalken dat door de grazende ganzen snavels en poten van onder de sneeuw tevoorschijn komt

09-02-2013 Blokhoven-West; Stormmeeuwen boven een pak ganzen.
Siebe heeft als snel de eerste kleurring in beeld, maar de vogel is ver en het zicht nog niet al te best, dus het duurt even voor we de code kunnen lezen. Op geese.org blijkt het een oude bekende: Op 3 februari 2011 afgelezen in Blokhoven-oost. Langzaam breekt de lucht beetje bij beetje. Ik hoor een afwijkende roep, meer “oink” dan “gak”, die een groepje van dertien Toendrarietganzen aankondigt dat na een verkennend rondje achterin de groep neerstrijkt. Een paar uitgelaten honden bij de ijsbaan schrikken een Blauwe reiger op. De koppen van de ganzen gaan omhoog, ze lopen weg van het gevaar, maar gaan niet op de vlucht. Links van achter ons komt een meeuwachtige vogel zonder wit in de zwarte vleugelpunten aanzetten. Dichterbij blijkt het een mannetje Blauwe kiekendief die laag voor ons langs naar het westen kruist. Op de sneeuw weerkaatsend licht van onderen: Wat een prachtige roofvogels zijn dat toch.

Op de linkerflank van de groep is ineens een Kol met lichtgroene halsring zichtbaar geworden die zonder al te veel moeite is af te lezen. Een bewijsplaatje lukt door de afstand nog net. "Taimyr !!!" krijg ik thuis in de mail als Siebe de code heeft ingevoerd en daardoor duidelijk is geworden dat een Russische-Nederlandse expeditie op 25-07-06 deze vogel in de Pyasina delta op Taimyr in Noord-Siberië ringde. Eindelijk revanche op de “Taimyr zepert” die ik eerder maakte ! Kijk even op het kaartje dat ik destijds bij dat bericht plaatste (klik: HIER) om onder de indruk te raken van de afstand die zo’n vogel heeft afgelegd. Een hoog vliegtuigje jaagt de groep de lucht in. Het geluid van duizenden vleugels bij de “take-off” blijft indruk maken.
 
09-02-2013 Blokhoven-West; Kolgans met halsring aangebracht op 25-07-2006 in de Pyasina delta, schiereiland Taimyr; Noord-Siberië door een Nederlands-Russische expeditie.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2013

6 opmerkingen:

 1. Sjerp wat gaaf!!! Gelukkig toch een Taimyr gans. En nu komen er vast meer. Wat geeft dat een kick hè. Leuk dat jullie er samen zo van genieten.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. More great scenes Sjerp. There ought to be a law against those Neck Rings on geese. They look very restrictive.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Hoi "Anoniem".
   Prima om zonder account te reageren. Ik vind het wel prettig om tenminste een voornaam te zien onder je reactie.
   Met een groet,
   Sjerp

   Verwijderen
 4. Thank you Roy.
  These bands certainly don't look very comfortable, but I do not know if they are really restrictive to these birds.
  In fact such a law does exist, at least in Holland. One needs good reasons (for example a descent research question / hypothesis) and protocols before one can get a license to band birds.
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een hele leuke lime ring, lang geleden dat ik zo'n ring heb gezien. De laatste dagen is er hier veel beweging in de lucht van Kollen. Die IJsvogel doet het trouwens,gelukkig, nog.

  André

  BeantwoordenVerwijderen