zaterdag 7 december 2013

Gelukkig; geen drukte07-12-2013 Jaarsveld; "Lekzicht"

Klokslag twaalf begint de klok met luiden. Een buurvrouw, in werkschort en met zaterdagse krulspelden in, stapt in haar voordeur. Ze buigt opzij, om het goed te kunnen zien. Haar blik, de klokken en een kleine stoet doen de kist uitgeleide, die op een open karretje de Lekdijk op wordt geduwd. Het kerkhof is dichtbij. Klein ook; slechts iets meer dan een uitstulping van het dijklichaam. We houden stil.

Of we toeristen zijn, vraagt de man waarin ik de koster meen te zien. We lopen hier vanwege een zeldzaam eendje en de rood-witte luiken van een adellijk dorp, dus dat zal wel kloppen. De overleden dorpsgenoot is op weg naar de hervormde begraafplaats, zo laat hij ons weten, en hoeft niet naar de algemene, in Lopik. Maar alle ingezetenen van dit dorp, die er geboren en getogen zijn, kunnen hier worden begraven. Hij wil maar zeggen: Dat ik goed moet begrijpen, dat dit van grote waarde is voor mensen die de tijd hebben gekregen om hier te aarden. Nog twee-en-zeventig kinderen op de christelijke basisschool. Uit veel minder gezinnen dan vroeger, dat wel. We moeten verder. De “koster” houdt gepaste afstand terwijl hij de laatste eer aan zijn dorpsgenoot bewijst. Een waterkoud windje draagt het “Onze Vader” over het dorp en de Lek.

07-12-2013 Jaarsveld; Witoogeend (woerd)

07-12-2013 Jaarsveld; Witoogeend (woerd)

07-12-2013 Jaarsveld; inderdaad, het is een duikeend.

Vogelaars lossen elkaar in rustig tempo af. De een heeft genoeg aan een korte blik, een volgende heeft wat meer tijd nodig voor een foto. En soms zijn we zelfs even alleen met dit dorp en haar vogel. Gelukkig, geen drukte in Jaarsveld.


07-12-2013 Jaarsveld, aan de Lek

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2013

TIP: klik op een foto voor grotere weergave tegen een donkere achtergrond

4 opmerkingen:

 1. Een mooi verhaal, zo gaat het leven en de dood, verdriet om het einde van een mensenleven maar blijdschap om het zien van een mooi eendje midden in een rustgevende omgeving. Alles in evenwicht en zo hoort het ook.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne,
   Dank voor je reactie. Er was inderdaad sprake van een harmonieuze ochtend daar in Jaarsveld.
   Met een groet, Sjerp

   Verwijderen
 2. Wow. The Furruginous Duck, that would be a rare sighting here Sjerp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy.
   The species has been on my wish-list already for quite a long time. This guy was within reach of a short drive on an atmospheric Saturday morning.
   Best regards,
   Sjerp

   Verwijderen