donderdag 13 februari 2014

Ganzenwerk


Het is inmiddels al half februari en het was er nog steeds niet echt van gekomen. Wanneer je dan buiten bent, na een paar zeer inspannende dagen binnen en er strijkt aan de overkant van het spoor zo’n mooie massieve  groep ganzen neer, dan is het nu of nooit: Ganzenwerk.
 
Aan het Overeind heb ik een paar uur zitten genieten van:
Het speuren naar kleurringen en daarbij het vinden van een blauwe ring, een kleur die ik nog niet eerder zag (Grauwe gans, geringd: 21 juni 2012 in Store Rauer, Noorwegen, daarna alleen ’s winters in Nederland).

13-02-14 polder Blokhoven-Overeind; Grauwe gans, wintergast uit Noorwegen
De herkenning van twee geringde vogels, een paartje dat al weken in onze contreien bivakkeert.

Een troep Toendrarietganzen die aan de overkant van de Provinciale weg wordt opgeschrikt en waarvan zich een paar individuen bij “mijn” groep voegen. Een gezinnetje wandelt tussen de Kol en Grauwe ganzen en maakt zich op voor een foto die me zeer geschikt lijkt om het verschil tussen de drie Nederlandse “schiere” ganzen te illustreren.

13-02-17 polder Blokhoven - Overeind; v.l.n.r.: kolgans, 2x Toendra rietgans en Grauwe gans

De voldoening wanneer de verste groep na, door iets te zijn opgeschrikt, voor me neer strijkt om daarmee het totaal op 2410 vogels te brengen. Voldoende tijd en licht (én dichtbij genoeg) voor een mooie grote steekproef t.b.v. reproductiecijfers (Voor meer info: HIER)

13-02-14 polder Blokhoven-Overeind; lekker veel Kolganzen.
Meer werk kun je van ganzen haast niet maken. En dan voelt het ook bij de huidige groenindex nog als winter.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014

1 opmerking:

  1. Fijne ganzenblog. Vooral je groepsfoto met de kol, grauwe en toendra's is heel leuk en informatief. En ringen af kunnen lezen is ook altijd TOP.

    BeantwoordenVerwijderen