zaterdag 15 augustus 2015

Purpers in de polder


We zien ze niet vaak in polder Blokhoven en als we ze er al eens aantreffen is het bijna altijd tijdens een extra telling in augustus: Purperreigers. De dichtstbijzijnde broedkolonie ligt in de boezem van de Zouwe bij Ameide. Van daaruit worden in het broedseizoen verre transportvluchten uitgevoerd naar goede voedselgebieden. Blokhoven lijk daar voor hen niet bij te horen. Wanneer hun jongen zijn uitgevlogen wordt hun verspreidingsgebied nog groter en kunnen ze overal in onze regio rond rietmoerassen of langs de boorden van begroeide polderslootjes opduiken. Daar proberen ze zich vet te eten voor de grote trek naar hun overwinteringsgebieden ten zuiden van de Sahel.

Vandaag doen we al vogelend en tellend een zomers rondje Blokhoven en zijn daarvoor wat vroeger in de ochtend, dan gebruikelijk bij de wintertellingen, op de fiets gestapt. Met Gerard en Kees rond ik de Westkant. We hebben weliswaar al twee weg spurtende IJsvogels achter de knopen. En genoten even van een vriendelijke Zwartkop, die alle boven het inundatiekanaal hangende bramen voor zichzelf had. Maar verder is het behoorlijk stil qua vogels in onze polderhelft. En dan ineens, langs een sloot dwars op de Achterdijk twee Purperreigers:

 
15 augustus 2015 Achterdijk, polder Blokhoven; Purperreiger op jacht
Een volwassen vogel sluipt langs de linker kant van de sloot, de vogel aan de rechterkant is duidelijk een jonge beest (niet op foto); vlekkerige mantelveren zonder afhangende sierveren en ook de donkere lengtestrepen langs de hals en nek ontbreken. Het is niet alleen hun schaarste waardoor ik ze mooier vind dan Blauwe reigers. Ze zijn ook net wat ranker en sierlijker. En ik blijf me verbazen over de lengte van die lange dunne hals, wanneer die horizontaal wordt gestrekt:

15 augustus 2015 Achterdijk, polder Blokhoven; Purperreiger op jacht
Parallel, elk aan een kant voortsluipend, stropen ze heel gestaag de hele sloot af op iets eetbaars. Gelukkig zijn ze er beide nog wanneer ook Siebe en Peter (die in Oost wel mooie aantallen Kieviten en Wulpen registreerden) aan kunnen sluiten.

Bij de koffie trekken Goudplevieren roepend over. Dat fluitje! Dat is vogeltrek; de nazomer is begonnen.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2015

 

3 opmerkingen:

 1. Een purperreiger tegenkomen is sowieso een feestje. Maar twee is helemaal mooi. Mysterieuze reiger. Ik heb nog nooit een juv. gezien. Mooi dat je die zag. Buitenkansje dat je foto's hebt kunnen maken van de adult!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie ontmoeting Sjerp, leuk dat je tijdens al het goede werk dat je doet zo af en toe verrast wordt door een extra leuke waarneming.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen