maandag 2 november 2015

Nazomer in November


Mijn broer, die nog in het Noorden woont, kan vanwege dichte mist al twee dagen met max. 90km / uur over de autosnelweg. Het zonnetje op mijn rug maakt mijn standplaats hier aan de Pothuizerweg beslist aangenamer. Er is bovendien voldoende activiteit van de vogels op het pas gemaaide maïsperceel. Een gezinnetje Toendrarieten kondigt hun aankomst aan met karakteristiek “honkende” ganzenroep. Ik had overigens beslist niet gedacht dat er voor Spreeuwen hier iets te eten zou zijn. Zij kennelijk wel, want het zijn eerder duizenden dan honderden die in heel dichte heel donkere plakkaten kwebbelend en soms krijsend de bodem afstruinen. Een Sperwer zaait paniek. Die kun je horen in duizenden zich weg haastende vogelvleugeltjes en zien in de ronde wolken die ze vormen.

021115 Polder Blokhoven Pothuizerweg; Spreeuwendrukte

Uit de richting van de Lek klinkt gebabbel van ganzen. Vanaf de Scheidingsweg heb ik mooi zicht op ruim 750 Kol- en een kleine 200 Grauwe ganzen. Ik neem ruim de tijd voor een telling om het aandeel 1ste -jaars vogels te bepalen. En weer valt op dat de paren met jongen beslist niet homogeen over de groep zijn verdeeld. Ondertussen haal ik tijdens dit turven 3 gekleurringde vogels binnen. Het duo met licht-groene ringen is al een paar jaren onafscheidelijk in deze polder aanwezig. Ook Zwart KHJ komt hier vaker. Leuk ze weer eens in goede gezondheid terug te zien.

021115 Polder Blokhoven Scheidingsweg; bekende gasten.
Daar sta je dan; in een zomers fleece-vest, te kijken naar Kolganzen die grazen op een gewas dat hoog staat als in de nazomer. Volgens de kalender is het november.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2015

3 opmerkingen:

 1. Heerlijk verslag van de polder. Ik beleef het even mee en hoor de spreeuwen en ganzen! En superleuk om weer een stel bekende ganzen terug te zien.
  vriendelijke groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat een deel van 'jouw' kollen weer terug is. Ik hoor en zie ze dagelijks, echt genieten als ze overvliegen terwijl ik aan het werk ben. De ringen laten het wel een beetje afweten, ik heb er nog maar twee. Ik wacht ook altijd met spanning of ik oude bekenden terugvind. Dat weer is uitzonderlijk maar toch wel erg lekker hoor. Spreeuwen zijn leuk en slim, dus wat wij niet zien, weten zij prima te vinden. Leuke foto's van de groep. En een jagende Sperwer is altijd mooi meegenomen.
  Wat is jouw indruk van het aantal jonge kollen? Ik had de indruk dat het wat tegenviel dit jaar (tot nu toe dan).

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria, Marianne. Dank voor jullie reacties op het "ganzenwerk". . Zo'n 2400 Kollen heb ik geturfd langs de Nederrijn en Lek van Amerongen tot Tull en 't Waal. Op dit traject haalde ik gemiddeld iets minder dan 10% jongen uit de groepen. Dat is inderdaad minder dan de 14% van vorig seizoen. Wél grote variatie tussen de groepen. En áls er jongen in zitten gaat het om grote gezinnen.
   Na de eerste instroom zit er niet veel beweging meer in de ganzen. En waarom zouden ze ook; genoeg te grazen voorlopig.

   Met een groet, Sjerp

   Verwijderen