zaterdag 21 mei 2011

Puzzelen

180511: 2 eieren van Scholekster en
1 Kievitsei in Scholeksternest. 
Als de natuur zich aandient zoals we haar verwachten vragen we ons zelden af, waarom ze is zoals ze is. Een “broedsje” bij een Kievit, dat hoort, 3 eieren is een voltallig Scholekster legsel en vanzelfsprekend. Maar waarom geen 2, 4 of 5? We waren er niet bij toen ze werden gelegd en konden slechts speculeren toen we naast de 2 eigen eieren nog 1 Kievitsei in het nest van een Scholekster zagen liggen. Hoe dan ook; weken al hing hier een paartje Scholeksters rond en eindelijk waren ze begonnen.

Op een glasheldere zaterdagavond krijg ik een aanwijzing voor de toedracht. Nadat de onrust over de immer op kuikens uit zijnde Blauwe reiger is geluwd, sluipt een Scholekster terug naar het hybride legsel.
 

210511; Scholekster sluipt terug naar haar nest.
 Maar van links komt ook een kievitdame aangelopen. Haar alerte houding verraadt haar huwelijkse staat en ze schuifelt inderdaad niet ver van het hybride legsel in broedhouding in het gras. Het kost me nog flinke moeite om het viertal te ontdekken, zo strak ligt het op de rand van de greppel, op zo’n 4 m van het hybride legsel. Het puzzelen kan beginnen. Een optie: een Kievit is begonnen met de leg van haar eerste ei, een Scholekstervrouw is ook zo ver en voegt een ei toe en verdedigd “haar’ nest tegen de Kievit die eieren voor haar geld kiest en vlak in de buurt snel opnieuw begint. Andere optie: de beide vogels hebben elkaars nabijheid opgezocht om gezamenlijke vijanden eierrovers het hoofd te kunnen beiden. Daarna heeft de Kievit zich een keer vergist toen de Scholekster “niet thuis” was en haar ei aan het Scholeksterlegsel toegevoegd. Drie is genoeg voor een Scholekster, dus die is begonnen met broeden en doet dat nog steeds. Hoe dit gaat aflopen? Interessante vraag als je weet dat kuikens van Scholeksters worden gevoerd en Kievitpullen hun kostje zelf bij elkaar moeten scharrelen.

210511: Kievitslegsel (zie pijl)
heeft de koeien overleefd.

Nog een raadselachtig legsel: Siebe ontdekt een Kievit op haar nest in een perceel waar de koeien  grazen. Het perceel werd door Jan van voor achter steeds verder opengesteld voor zijn grazende dames. Uitgesloten dat het legsel het grazen kan hebben overleefd als dit deel van het perceel juist open werd gesteld. De vogel moet zijn begonnen met leggen nadat het perceel al langer werd begraasd en heeft de koeien tot nu toe overleefd. Het perceel is bijna “op” nu. Meestal wordt er daarna gesleept en worden de toppen gemaaid. Ik plaats daarom toch maar een stok tussen de vlaaien. Kiek’n wat ‘twordt!

13-06-2011: Vandaag het hybride legsel gecontroleerd. De beide Scholekstereieren blijken succesvol uitgebroed (Herkenbare schilfers van Scholeksterei op en in de bodem van het nest). Gezien het misbaar dat deze vogels nu maken hebben ze jongen (niet gezien). Het Kievitsei lag nog in het nest (koud). Het Kievitslegsel op het beweide perceel was volgens info Jan eveneens succesvol uitgekomen (schilfertjes in de nestbodem).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten