dinsdag 3 mei 2011

Slootje

Polderkinderen groeien op met hun neus op het water. Het leven daar, onder het wateroppervlak, trekt en is dichtbij. Als Drents jongetje was ik voor het vangen en kijken naar dat onderwaterleven aangewezen op een vennetje in het bos niet al te ver van ons huis. Best mooi, Kamsalamanders in het voorjaar, maar eigenlijk keek ik liever naar boven.
03-05-2011: Viervlek
Tijdens een meivakantiewandeling ergens in Drenthe kijk ik vanaf de wal naar het wateroppervlak van het slootje een kleine meter onder me. Het water is glashelder. Er gaat een mooie glanzend bruingoene libelle zitten op de oevervegetatie; Viervlek.
03-05-2011: Poelslak, bootsmannetjes en kikkervissen.
Op het wateroppervlak doet een grote Poelslak zich te goed aan een uitgebloeide Dotterbloem. Een parend paartje Bootsmannetjes schuift aan. Kleine trage zwarte en wat grotere en snelle bruingrijze kikkervissen zwemmen rond. Ik pak m’n kijker en daal verder af naar de visjes die daar beneden zwemmen. “Als je met een verrekijker naar de vissen kijkt is het net of je in hun wereld bent” vindt Lieke als ze de kijker aangereikt heeft gekregen. Het reflecterende rode streepje lijkt in de flank van de visjes te zitten. Donkere visjes hebben de vorm van drie-doornige stekelbaarsjes. Het kleintje met dwarsstrepen moet een jong Baarsje zijn. Een Geelgerande watertor, wát een bakbeest, schiet voorbij.


03-05-2011: (Alpen ?) Salamander.
 
Lieke ontdekt een Salamander die als een krokodilletje over de bodem en het slootvuil schuifelt. Je ziet niet wat, maar hij eet wel. Heel sierlijk zwemt hij even naar het oppervlak om lucht te happen, al beweegt hij zich daar beneden alsof hij er eeuwig kan blijven.
Het is toch best een prettige ervaring, een tijdje met je hoofd onder het maaiveld verdwijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten