zaterdag 12 november 2011

Vreemde eend in de bijt

De liedjes en de speaker die de komst van st Nicolaas aankondigen waaien van de overkant van de Lek naar ons toe. Het is heerlijk weer om te tellen vandaag. Zonnig, een fris najaarswindje en prima zicht; en vooral dat laatste was de afgelopen week wel eens anders. We hebben het druk gehad met het tellen en in kaart brengen van alle Kollen die in Blokhoven-oost in verspreide groepen grazen. De meeste ganzen zaten zo ver mogelijk van de bewoonde wereld in het midden van de polder. We maken daarna een insteek om bij een plasje te kijken en ontdekken wat leuke eendjes: Krakeenden, Slobeenden, een Wintertaling en een Kuifeend en natuurlijk Wilde eenden. Er zijn vogelaars die niet warm of koud worden van eenden; deze, in het droge Drenthe opgegroeide, kijkt er graag naar. Niet te ver zijn ze door de Elzensingel heen goed te bekijken. De woerden zijn allemaal al in bruiloftskleed. Ik maak een paar foto’s door de telescoop (*) van het dichtstbij zwemmende paar. Er is iets vreemds met die woerd. De snavel en het front van een Krakeend, maar de afhangende spitse mantelveren horen bij een Pijlstaart of Zomertaling. De koptekening heeft ook iets weg van een Pijlstaart in eclips. En let eens op die staart !! Merkwaardig beestje dus dat bijna niet anders dan een hybride Krakeend x Pijlstaart kan zijn.

12-11-2011: Frontaanzicht van; ja van wat eigenlijk?

12-11-2011; Krakeend vrouw met dezelfde manlijke vogel

Een buurtbewoonster vertelt ons enthousiast over de leuke waarnemingen die ze hier en elders al in de polder heeft gedaan. Leuk is dat toch; altijd weer die mensen die wanneer ze ons zien staan met kijker en telescoop onmiddellijk enthousiast van wal steken over wat er allemaal in hun polder val te zien. 

P.S. De volgende ochtend blijkt dicht van de mist te zitten.

26-11-2011: De afgelopen weken goed op Krakeenden gelet: ik denk de hybride af te kunnen strepen. Krakeenden in broedkleed hebben ook van die mooie puntige mantelveren (in de LaJo-vogelgids niet erg duidelijk aangegeven, buiten en in de ANWB-gids wel). De koptekening zou goed bij een overgang van eclips naar broedkleed kunnen horen.

(*) Inderdaad; m’n cameraatje is gerepareerd; Nikon klaarde het karwei binnen een week. Knap werk en ik ben zeer ingenomen met deze snelle service.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten