zaterdag 23 juni 2012

Laatste ronde


Door een dichtzittende drain is er een flinke lange plas ontstaan langs een greppel op het pas gemaaide “15 juni perceel”. De vogels hadden hem sneller ontdekt, dan Jan de drain weer gangbaar kon maken. In elk geval waren we er vroeg genoeg bij om een poosje lekker te vogelen en te genieten, want zo’n drassig stuk heeft een magische aantrekkingskracht op steltlopers. Er zaten 16 Tureluurs, waarvan een deel in juveniel kleed (dus dit jaar uit het ei gekropen). Nou kunnen juveniele Tureluurs er knap verwarrend uitzien en we zaten daardoor lang te turen op een exemplaar met een erg lichte buik en geprononceerde wenkbrauw-streep. Eigenlijk hadden we Bosruiter al doorgestreept op grond van vleugeltekening, maar thuis met een van ver genomen foto op de PC bij de hand, denk ik dat het toch een Bosruiter is geweest. Scholeksters en Kokmeeuwen kwamen er foerageren of een bad nemen en natuurlijk Nijlganzen (een grasakkervogel met een zonnige toekomst zullen we maar zeggen).
Een enorme opsteker waren die 8 Grutto’s waarvan 6 in juveniel kleed (!!). Ik ben er net zo blij mee als met die Kraanvogelwaarneming een paar dagen geleden. En of ze nou hier in ons gebied groot zijn geworden of elders maakt me dan even niet uit, maar we konden in elk geval weer eens met eigen ogen waarnemen, dat er in Nederland  nog jonge Grutto’s op de wieken gaan. Je herkent de jongen aan hun meer gedempte kleuren, het ontbreken van donkere strepen op de flanken, een relatief korte snavel en mooie lichte randjes aan hun mantelveren. De plaatjes zijn van ver genomen, maar laten de belangrijkste kenmerken nog wel zien (TIP: Klik op een foto voor een grotere weergave tegen donkere achtergrond. Bovenste foto: links 3 juveniele vogels, rechts adult met rode pijl aangeduid).

23-06-2012: Juveniele Grutto's in Blokhoven !!

Eigenlijk kwamen voor een controle van de laatste legsels: Eén Tureluur-legsel bleek nat en koud; verlaten, het andere, werd succesvol uitgebroed en had het maaien, schudden en kuilen doorstaan. 


Lege doppen en schilfers: uitgekomen. Koud en nat, verlaten

Ook de twee laatste Kievit-legsels werden succesvol uitgebroed. Jan kan z’n batterijen en heiningdraden voorlopig opruimen. We maken een praatje met hem in de ruimte van de polder en genieten samen van z’n tevreden herkauwende koppel  koeien:

Jan's koppel koeien.

Ons tweede lustrum van samenwerken voor de weidevogels zit er op; we begonnen in 2003. En laat ik dan de manier waarop sinds die tijd de samenwerking is verlopen en het feit, dat anno 2012 bijna een kwart van de legsels in het werkgebied van de  "de Houten Snip"op dit bedrijf werd gevonden goed tot me doordringen dan kan ik niet anders dan opnieuw met instemming Koos van Zomeren citeren: “Je kúnt ook geluk hebben”
 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten