zaterdag 18 augustus 2012

PendelenDit weekeinde is de brug over het Amsterdam Rijnkanaal afgesloten. “Rijkswaterstaat zet pendelbussen in voor voetgangers en fietsers”, zo lees ik op hun site en in “Houtens nieuws”. Nu had ik juist een rondje poldervogelen in de vroege ochtend met gelijkgestemden voor ogen en omdat de info over de bereikbaarheid van het ‘eiland van Schalkwijk’ niet erg concreet is wijd ik er een paar e-mailberichten en telefoontjes naar de gemeente en R.W.S. aan om te weten te komen waar de fietsers aan toe zijn. De mevrouw van R.W.S. belooft een pendelbus om tien voor het hele én halve uur. Om niet de bus en niets van de vroeg ochtend te missen arriveren we om 7.10u bij de brug. Met een “Jullie hebben pech”, begroet de verkeersregelaar ons. “De pendelbus is juist vertrokken”. En hij heeft geen idee wanneer de volgende vertrekt (onder het motto: "houd je van de domme dan kan je ook niets fout zeggen"). Er worden vijftig van onze mooiste ochtend minuten buiten afgepikt voor er een busje met aanhanger verschijnt en onze fietsen worden ingeladen.


Het kan toch niet echt moeilijk zijn voor Nederlands trots, die een strak gepland, miljoenen kostend, technisch huzarenstukje levert bij de renovatie van deze brug, om zoiets simpels als het heen-en-weren van voetgangers en fietsers gewoon goed te organiseren en daarover kloppende info te geven?

Gelukkig worden we bij de brandweerkazerne opgewacht door een langs zwalkende Sperwer en besluiten we om straks voor de terugweg zelf maar via de Goyerbrug rond te trappen. We beginnen ons rondje polder bij de ijsbaan waar een glimp van een grote bruine vogel de brede gracht in duikt. Wanneer ik mijn speurend hoofd in de rietkraag steek vliegt een Roerdomp (!!) op en is de vertraging vergeten. Je mag altijd op een leuke soort hopen in deze polder, maar een roerdomp in augustus? Zien we meestal alleen en dan ook nog hoogst zelden, wanneer een strenge winter ze uit het oosten naar onze streken verdrijft. Kieviten en Wulpen worden opgeschrikt door een wandelaar met honden. Dieper de polder in foerageren Kieviten en een klein groepje Goudplevieren; de najaarstrek is begonnen. We keren op onze treden terug en trappen naar sportpark Blokhoven waar een Sperwer nieuwsgierig lage rondjes boven ons draait totdat hij wordt ontdekt door de kraaien. Langs een betonnen pad bij de oude Blokhoeve zoekt een Tapuitje naar voedsel; ook zo'n doortrekkertje. Het vogeltje zit ver, maar laat zich in de telescoop door het fraaie licht erg mooi bekijken. Allengs wordt het warmer en de Buizerds op de paaltjes waziger, maar het is nog goed toeven buiten; Albert Heijns picolientjes zijn deze week in de aanbieding en smaken ook hier in de ruimte erg lekker. We krijgen steeds meer de wind in de rug maar knijpen toch maar in de remmen voor het roepen en donkere silhouet van een Boomvalk boven hoge populieren.

Boomvalk (foto andere boom, plaats en tijd)
Of is het een Torenvalk? Het is beide. D.w.z. een Torenvalk die door stootduiken op een Boomvalk deze uit de top van de populier probeert te verjagen. Die geeft echter geen krimp en wordt uiteindelijk met rust gelaten. Het is erg druk op de Beusichemseweg. Er komt zelfs een pendelbusje met aanhanger voorbij 
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten