zaterdag 15 september 2012

Samen tellenVandaag deden we de eerste wintervogeltelling van een nieuw seizoen onder zo’n beetje de meest ideale omstandigheden die je kunt bedenken:
 • Een lekker westenwindje houdt de atmosfeer schoon zodat je ver de polder in kunt kijken.
 • Zo nu en dan wat zon, maar niet té warm, waardoor de lucht zou zijn gaan trillen.
 • In goed gezelschap !

15-09-2012, Tetwijks fietspad: Beide telploegen aan de koffie

In je eentje in de polder tot rust komen kan heerlijk zijn, maar met een clubje enthousiastelingen buiten is minstens even inspirerend. Om te beginnen is daar het delen van de ervaringen van de oostelijke en westelijke telploegen wanneer die elkaar weer ontmoeten bij de koffie met koek. Daarnaast zien zes paar vogelaarsogen meer dan één paar. In zo’n groep alerte speurneuzen is er altijd wel iemand die de goede kant opkijkt om een aanstormende Boomvalk met prooi aan te kondigen zodat hij door de hele groep kan worden bewonderd of om die juveniele Purperreiger te duiden die iets links van de ijsbaan voor een groepje herkauwende koeien poolshoogte staat te nemen van zijn omgeving voordat hij opvliegt om uit het zicht te verdwijnen. En als je hem al zou hebben ontdekt, dan was het niet eenvoudig geweest om in je eentje de code van die kleurring te lezen in de grote groep Kokmeeuwen die druk foeragerend over pas geploegde stoppel draaft. (De vogel werd op 16 januari 2011 in Zagreb, Kroatië, geringd, in februari van dat jaar twee keer in Wenen gezien en is inmiddels 7 jaar oud. Best bijzonder eigenlijk, zo'n gewone Kokmeeuw ).

15-09-2012, polder Blokhoven: Kokmeeuw met kleurring

Polder Blokhoven: Tapuiten op doortrek

En dik kans dat de Tapuiten zouden zijn gemist die jagen vanaf het betonnen manschapsverblijf tegenover de picknickbank, of dat je in je eentje te laat zou hebben bemerkt dat er Goudplevieren meevliegen in de enorme groep Kieviten die wordt opgestoten door een juveniele Bruine kiekendief. Als beeld van het gezamenlijk vogelen op de fiets stuurden we de groepsfoto in voor het evenement Houten fietst van de Fietsersbond Houten. Motto: "Met mijn fiets doe ik alles !".

Rond de Schalkwijkse ijsbaan zijn weer geheel andere actievelingen van de Milieu werkgroep Houten bezig; maar zij kijken vooral naar beneden. Ze inventariseren daar de sloten op de aanwezigheid van waterleven:

15-09-2012, Polder Blokhoven: Hybieën.
 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

2 opmerkingen:

 1. Ha Sjerp, mooi herkenbaar verhaal. De tapuitenfoto is weer erg sfeervol, mooie zachte kleuren. Hebben jullie de Kokmeeuwenring nog afgelezen en doorgegeven?

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne. Dank voor je reactie. Hij is afgelezen en er is een bericht uitgegaan naar de onderzoeker. Als de historie terug komt voeg ik die nog toe aan dit bericht.
  Met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen