zaterdag 12 januari 2013

Midwintertelling 2013Wat kan een mens daarvan opknappen zeg. Na de grijze deken die een maand lang over het land heeft gelegen, wordt het eindelijk licht en is er weer dat op winter lijkt ! De zon licht de Schalkwijkse spoorbrug prachtig uit, wanneer we daar verzamelen voor de 47ste Midwintertelling. Samen met Ewoud en Peter rond ik de oostelijke polderhelft. Aan het Overeind treffen we al snel een compacte groep Kol- en Grauwe ganzen en even verderop een nog veel groter pak. Vanaf de plaat achter Jan’s stal is de groep goed te bekijken. Het zijn bijna allemaal Kolganzen die de handtellers laten ratelen. Juist op het moment dat ik een gekleurringd exemplaar in de scoop vang zet deze er de sokken in naar een greppel om daar te drinken en voor “eeuwig” in een schermutseling uit het zicht te verdwijnen. Inderdaad; nog voor we de code kunnen lezen.
12-01-2013 Blokhoven Oost: (Zwarte?) Rotgans tussen Kollen.

Speurneus Peter ontdekt een Rotgans. Dat is niet bepaalt een troostprijs, want deze “zoute gans” trof ik slechts één keer eerder (t.w. op 21 januari 2010) in deze binnenlandse polder. De jury is er nog niet over uit, of het mogelijk zelfs een Zwarte rotgans zou kunnen zijn (Alle meningen over de foto’s zijn welkom onder "reacties/opmerkingen"; klik op een foto voor grotere weergave).

12-01-2013 Blokhoven Oost: (Zwarte?) Rotgans tussen Kollen.

Terug op het Overeind komt een gepensioneerd agrarische “Platneus” een praatje maken. Met een gezonde twinkel in zijn ogen weet hij te vertellen over de vroegere natuur in zijn bogerd en een recente Vos die bijna een gans verschalkte.
Tussen de Pothuizerweg en de Lekdijk zijn er nog twee flinke groepen ganzen te tellen. Nu zijn het overwegend Brandganzen. Juist na het laatste klikje van de mechanische tellers knalt het ergens vlakbij en gaat de groep ganzen an masse de lucht in: Een Hollandse natuur-piekervaring is ons deel ! Ongemerkt is de tijd verstreken. De west-ploeg belt of ze moet komen helpen, want ze hebben van ver ook deze groep zien opvliegen. Even later staan we bij de spoorwegovergang samen te genieten van massale vluchten ganzen ergens in de hoek Provinciale weg – Zuwedijk.

Snel fietsen we die kant op en belanden daar op een oprit met zon in de rug en zicht op 320 Toendrarietganzen, die vrij dicht achter de boerderijen pleistert (Inderdaad wéér: HIER).
Juist voordat we naar huis trappen ontdekt Janek 4 Patrijzen tussen de pollen van het weiland. Het "Jaar-van-de-patrijs" is begonnen en ondertussen schreven we vandaag ruim 9000 vogels bij in de SOVON boekhouding.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2013

1 opmerking:

 1. Ha Sjerp,

  Het ZOU een zwarte rotgans kunnen zijn, De flank ziet er op zich goed uit. helaas is de witte tekening om de hals niet zo goed zichtbaar op de foto, die sprong er bij 'onze' gans vorige week wel uit en hij is hier dus sinds een week spoorloos. Er is natuurlijk een goede kans dat hij verder richting zuid gevlogen is.

  Hopen op een tweede kans een dezer dagen.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen