zondag 27 januari 2013

Souvenirs


In minder dan geen tijd heeft de regen de winter opgerold. Januari wordt weer groen en daar zullen we voorlopig mee moeten leven. Wat blijft zijn de waarnemingen en de beelden, geregistreerd en vastgelegd met camera, of op m’n netvlies. Souvenirs waarvan de laatste op elk willekeurig moment zijn te projecteren op de binnenkant van m’n hersenpan.

Kleurringen lezen bij ganzen is gewoon leuker als het koud en wit is. Zoals gisteren langs de Trip. De code van een geringde Kolgans ontcijferen, tijdens een sneeuwbui in een pak van 2500 vogels. De code blijkt weer eens een lijntje tussen deze polder en een ver en nog kouder oosten. Geringd december 2007 in de Eempolder. In de lente van 2010 op haar voorjaarstrek twee weken pleisterend aan de Gologriv (600km ten Noordoosten van Moskou) en daar gevolgd door Nederlandse en Russische onderzoekers. Meestal overwintert ze bij Bremerhaven. Nu duikt ze op in Polder Vuylcop.
Of zoals vorige week zaterdag nog met Siebe langs het Wickenburgshe pad. Een ijzig harde oostenwind in de rug; het leek wel winter. We vangen in onze kijkers drie ganzen die laag een rondje draaien. Het is een uniek beeld van drie geringde vogels in de vlucht, met als achtergrond Wickenburgh’s hoge bomen. Een gent met twee van z’n jongen, een week eerder ontmoette ik ze al bij de Heul.

19-01-13 Polder Schalkwijk; Kolgans met kleurring (niet de genoemde vogel)

Afgelopen week stond ik weer op die plek. Veel minder ganzen deze keer. Plotseling slaan Zwarte kraaien "Havik-alarm". Een Havik man landt met een nog levende prooi tussen de bomen langs Kanaaldijk-Z en begint daar te plukken. Door de scoop maakt het felgele oog nogal indruk op me. Echter niet op de beide Buizerds die op het relletje afkomen. De eerste wordt nog afgepoeierd, de tweede gaat er met de poet vandoor. In de winter gaat het er buiten hard aan toe.

Een "Multicycle" kan daar prima tegen

Een enkele keer probeer ik een rondje met de auto, bijvoorbeeld als ik weinig tijd denk te hebben. Maar dat levert lang niet altijd de juiste buitenervaring op. Op de fiets bevalt me beter, je trapt jezelf lekker warm en het moet wel erg bar zijn, wil je er niet meer door kunnen. Bovendien maak je makkelijker een praatje en soms ontdek je nog wat leuks onderweg. Zoals gisteren bijvoorbeeld, op de terugweg van de polder, het is al schemerig, langs de Binnenweg: een paartje Wilde zwanen. Weer net als twee jaar geleden, juist buiten de bebouwde kom van Houten. Mooie souvenirs van deze winter. ‘k Hoop dat zij nog even blijven.

26-01-13 Binnenweg Houten; Wilde zwanen


 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2013

3 opmerkingen:

 1. Lovely shots of the Whooper Swans Sjerp.
  Definitely my favourite swans.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy
   They are really beautiful creatures indeed. Especially when one hears their calls while they flying above a snowy field
   Sjerp

   Verwijderen
 2. Hier een leuk interview met Ronald Diessen over het beheer van oude landschapselementen in het landelijke buitengebied van Houten:http://zilvervis.net/2013/02/02/oude-boomgaarden-zijn-het-zout-in-de-pap/

  BeantwoordenVerwijderen