zaterdag 19 oktober 2013

Naar het zuiden


Conventionele wijsheid zegt dat trekvogels in de herfst naar het zuiden vliegen. Dat zou je zomaar voor absolute waarheid houden wanneer je als onderzoeker de metalen ring, die in een Hollandse polder om de poot van een Grutto werd gelegd, door een Franse jager krijgt toegestuurd. De werkelijkheid van natuur is altijd subtieler dan in conventies valt te vangen. Neem die in Kroatië broedende Kokmeeuw die vorig jaar naar het Noordwesten vloog en in polder Blokhoven aan de grond werd gezien (klik: HIER). Een Poolse soortgenoot vliegt al twee jaar naar het westen en werd daar bij Houtens Rietplas gezien.

Andere soorten trekken zich nog minder aan van de conventie. Aan de boorden van de Lek pleisteren momenteel uitzonderlijk veel Zilverreigers. Grote zilverreigers staan rustig te vissen of struinen door de vegetatie en maken ruzie met elkaar of Blauwe reigers. Waar ze vandaan komen is eigenlijk niet goed bekend. Eerder deze week viel langs de Veerweg m’n oog op een setje kleurringen bij een pleisterende Grote zilver. Ik kon de codes juist thuis brengen, maar kreeg geen tijd voor een opname; Grote zilvers zijn alerte vogels. De vogel was ongevraagd deelnemer aan een Frans onderzoek en werd op 14 mei 2012 als nestjong geringd in Besné (Loire Atlantique), ten Zuiden van Nantes, en hangt hier al rond sinds begin september.

19-10-2013 Steenwaard-Veerweg; Kleine zilverreiger.

In de Steenwaard foerageren nu ook Kleine zilverreigers. Deze van oorsprong subtropische kleinere reiger was in de eerste jaren van deze eeuw bezig met een opmars naar het Noorden en veroverde via de Zeeuwse en Zuid-Hollandse  eilanden zelfs de Wadden. Drie pittige winters op rij maakten echter veel slachtoffers en wierp de soort ver terug. De drie vogels die ik vandaag trof waren dan ook best bijzonder. In elk geval; deze vlogen naar het noorden en dat is tegen de conventie.
In tegenstelling tot Grote zul je Kleine zilvers niet snel in de polder zien. Ze zijn meer aan water gebonden en jagen heel anders dan hun grotere witte neven. Sluipend langs de ondiepe randen trekken ze soms plots een sprintje om iets uit het water te grissen. Of woelen met trillende gele tenen in de modder om daar iets eetbaars uit tevoorschijn te jagen. Een Grote zilverreiger komt kijken of hij z’n kleine neef wat buit  afhandig kan maken.


19-10-2013 Steenwaard-Veerweg; Kleine (links) en Grote zilverreiger.Op enig moment heb ik twee Kleine en een Grote zilverreiger in beeld. Ik hoefde in elk geval niet ver naar het zuiden om van dit tafereel te kunnen genieten.

19-10-2013 Steenwaard-Veerweg; Twee Kleine (links) en een Grote zilverreiger.
  
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2013

1 opmerking:

  1. Tjonge Sjerp, wat een leuke foto's. Dat verschil in grootte had ik me nog helemaal niet zo gerealiseerd maar ik zie die soorten dan ook nooit samen in 1 beeld. Leuk dat jij ook Kleine zilvers ziet, die zijn hier (en het is maar een klein stukje noordelijker), eigenlijk nooit. Nou ja, je kunt ook niet alles hebben en met jouw blog geniet ik er ook van mee.

    Groeten van,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen