zaterdag 4 januari 2014

Stoere beesten

De Elzensingel houdt de doorstaande en onverwacht koude westenwind, een beetje tegen en het geparkeerde Koreaantje voor ons geeft dekking ten opzichte van de grazende ganzen. Het is geen grote groep, maar er vallen steeds meer vogels in en ze komen mooi tegen de wind in naar ons toe. Siebe heeft gelijk al een Kolgans met kleurring in het vizier. We hebben een prima plek gevonden.

Vlak achter ons ratelt een Winterkoninkje; het beestje kruipt door het hek en de droge hoge graspollen om te zien wat er zich in z’n winterterritorium afspeelt. Juist wanneer de bewoonster van het huisje vlakbij een praatje komt maken over de leuke soorten die ze hier ziet, valt er weer een groepje ganzen in. Tussen het geluid van Grauwe klinkt even de roep van een Rietgans. In de scoop ontwaren we inderdaad 9 Toendrarieten. Altijd weer een gevoel van lichte triomf, wanneer het oog het oor bevestigd. Wat een mooie donkere koppen hebben die beesten toch. Bikkels zijn het; meestal zien we ze pas hier wanneer het in het Oosten flink gaat vriezen, maar dit jaar hebben ze de winter niet afgewacht. Op nieuwjaarsdag zaten er zelfs al 340 aan de Zuwedijk.

04-01-14 Polder Blokhoven: Winterkoning onderzoekt zijn territorium.

Uit mijn ooghoek zie ik dat het Winterkoninkje in de achterste wielkast van het Koreaantje schiet. Even daarna komt het even bij het voorwiel kijken, om snel daarna weer in het binnenste van het autootje te verdwijnen. Na een paar minuten vliegt hij, via zijn zelf-gevonden “ingang”, weer naar buiten, inspecteert triomfantelijk een hoge heiningpaal en duikt in de ruigte van de slootkant; verdwenen.

04-01-14 Polder Blokhoven; Winterkoning zoekt het hogerop.
Twee forse kraaien die vanuit het Noorden aan komen vliegen trekken de aandacht. Hun speelse vlucht, spitse vleugels, maar vooral hun forse koppen zijn “anders”. Tegen de tijd dat ik er een in het scoopbeeld heb gevangen beginnen ze tegen elkaar te roepen; onmiskenbaar: Raven !! Weer is er die lichte triomf; nu omdat het oor de determinatie van het oog heeft bevestigd. Maar het is vooral de gedeelde kick over de aanwezigheid, hier boven deze polder, van deze, zeer tot de verbeelding sprekende stoere en legendarische beesten, waardoor deze zaterdag niet meer stuk kan.
 
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten