vrijdag 7 november 2014

Ingelijst


Het gebeurt zo vanzelfsprekend dat het ongerijmde ervan vaak niet doordringt: Een Grutto op wacht op de kop van een heiningpaal, een Aalscholver op een lantaarnpaal boven de Rondweg, Spreeuwen en Mussen die nestelen onder dakpannen of zwaluwen die een nest onder dakgoot of hanenbalk kleien. Maar wonderlijk is het wel. De mens zet iets volstrekt onnatuurlijks neer en de natuur merkt het verschil niet met haar eigen werkelijkheid. Onze constructies refereren aan iets bekends en worden gewoon gebruikt.

In de andere omgeving van een Waddeneiland viel deze ongerijmdheid me ineens wel op. Aan de Waddendijk bij Krassekeet scharrelde een Oeverpieper. Een broedvogel van noordelijke rotskusten en eilanden die overwintert aan onze kust. Nu hebben wij een prachtige kust, maar natuurlijke rotsen kun je er niet aantreffen. De geasfalteerde blokken op deltahoogte bieden kennelijk voldoende vervanging, veiligheid en voedsel. Het zeegroen geverfde metaal op het gemaal vormde een mooie omlijsting voor deze stoere pieper:

04 november 2014 Waddendijk Krassekeet; Oeverpieper op gemaal.

Zou de soort ├╝berhaupt nog naar Nederland komen wanneer wij daar geen basalt en graniet naar toe zouden hebben gesleept?

Op de dag van vertrek stond er windkracht 7. Het vogelt dan beroerd; de meeste soorten houden zich gedeisd en de optiek is moeilijk te hanteren. Maar aan de Mokbaai vonden we een plek in de luwte met zicht op voedsel zoekende vogels die door het opkomend tij voortgedreven werden en op een Slechtvalk op het platform van een baken in de baai. Steltlopers en eenden modderden ongestoord onder hem door. Waar zou z├│’n beest landen wanneer wij zijn omgeving niet van een metalen rots zouden hebben voorzien? Nu zat hij er als vanzelfsprekend en werd prachtig ingelijst door de heining van het platform:

07 november 2014 Texel Mokbaai; Slechtvalk op baken.
 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014


4 opmerkingen:

 1. Hallo Sjerp,
  Wat zijn die Slechtvalk en Oeverpieper mooi op de foto gezet! Het is inderdaad wonderbaarlijk hoe die vogels hier een omgeving vinden die hen past. Mooi kader!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Maria, Delden
  Dank voor jullie reacties. Gezien de omstandigheden (Slechtvalk) en de schaarste van de soort in mijn eigen regio (Oeverpieper) ben ik ook erg in m'n nopjes met deze digiscoopplaten.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Sjerp, ik geniet altijd van jouw mijmeringen over hoe de dingen zijn of gaan. Een denker pur sang volgens mij. Als je dat dan ook nog 'omlijst' met fraaie platen is het dubbel genieten.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen