dinsdag 9 december 2014

De mist in


Wanneer de weersverwachting van het KNMI er naast zit, dan kost het me vaak moeite om mijn verwachtingen over wat ik buiten kan gaan zien bij te stellen. In het schemerdonker van de ochtend lijkt het zicht nog goed, zodra de zon in de buurt van de horizon komt krijgen de meteorologen toch gelijk: Mist! Dan maar geen vogelaar vandaag. Ik kies deze keer voor de Beusichemseweg, over een verraderlijk glad fietspad, en Zuwedijk om bij de Heul de Lekdijk te bereiken. Het zicht valt mee en het licht is mooi. Met de zon verandert het voortdurend van kleur. Het is er stil. Brandganzen grazen de uiterwaard kaal en op de rivier zwemt een paartje Brilduikers. Achteraf weet ik niet meer precies hoe ik op de uitkijkheuvel aan het Tetwijkse pad belandde. Een Grote zilverreiger neemt een Veldmuis te grazen. Een Torenvalk man gebruikt het portaal als basis voor een uitval naar het talud van de spoorsloot. Tussen licht gloeiende maisstoppel buikt hij daarna uit:

091214 Tetwijksepad; Torenvalk man op jacht.
091214 Tetwijksae pad; Torenvalk man buikt uit.

Voor het gerestaureerde Werk aan de Groene weg staat een nieuw hek over de dam. Daar zit een spreeuwgroot vogeltje op. Ik heb z’n kleuren niet nodig om hem als IJsvogel te duiden:
 
091214 Werk aan de Groene weg; IJsvogel

Er zijn ochtenden geweest, met aanmerkelijk meer zicht over de polder, die minder de moeite waard waren dan deze.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014


6 opmerkingen:

 1. Mooi een ochtend met weinig zicht waarop je toch veel ziet. Vogelen blijft altijd verrassend. Fijne dagen Sjerp met de familie en ook in 2015 een goed vogeljaar gewenst!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig, als schilder zie ik dat toch 180 grd. anders Mist geeft mij juist een extra stimulans, het mysterieuze en de versimpeling die je als schilder dan niet meer zelf hoeft te maken is erg inspirerend. Ik kan me voorstellen dat het optisch ook wel erg lastig is, als is de lucht vaak wel rustig op die dagen, ... Je hebt er hoe dan ook een paar prachtige plaatjes geschoten, waarvan ik de eerste en laatste het mooist vind.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René,
   Dank voor je reactie. Schilder en vogelwaarnemer hebben duidelijk een verschillend belang bij het effect van mist op de werkelijkheid. Deze ochtend pakte het voor deze vogelaar erg mooi uit. Maar dat gaat alleen wanneer je tijdig je verwachtingen bij stelt.
   Met een groet,
   Sjerp

   Verwijderen
 3. Dit zijn toch van die bijzondere dagen, die zo verrassend uitpakken. Fijn zo'n torenvalkje en prachtig een ijsvogel op het hek! Wat wil je nog meer in die verstilde mist!
  fijne zondag
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ondanks de mist heb je toch leuke platen kunnen maken.
  Dat ijsvogeltje vind ik zo best mooi om te zien.
  Dat geldt ook voor de torenvalk :-)

  Groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen