donderdag 22 januari 2015

Déze tijd, in déze streek


Deze winter krijg ik maar niet kloppend. Alles lijkt voor te lopen; of ik achter, dat zou ook nog kunnen. Zo drong bijvoorbeeld in de Vesper op Driekoningen pas de werkelijkheid van Kerst tot me door. Waar het precies aan ligt is me nog steeds niet duidelijk, al zijn er redenen genoeg. Het weer? Zou best kunnen. December leek wel november met wind en gure buien. Een besneeuwde 28 december was een  lichtpuntje. Een stille zondagmiddag in de witte polder hielp om mijzelf weer enigszins met de tijd te synchroniseren.

28-12-2014 Tetwijksepad; sneeuw in polder Blokhoven.

De griep gooide daarna de boel weer in het honderd. Maar thans is het over de helft van januari en heb ik een dagje buiten meer dan verdiend. Een Kuifeend op de Rietplas is al volledige in bruiloftstooi. Eenden zijn er altijd vroeg bij, dus die klopt. En ook de Zilvermeeuwen, krijgen steeds wittere koppen.

22-01-2015 Rietplas; Kuifeend woerd in bruiloftskleed.


De polder is lichtgrijs, er is een doorstaande oostenwind en het water in mijn bidon ritselt na een tijdje van de ijskristallen. Maar waar zitten de ganzen? Bij de midwintertelling afgelopen zaterdag waren er ook al zo weinig. Vanaf de Pothuizer- steek ik de Provinciale-weg over naar de Zuwedijk om daar een pluk van 490 Kol- en 20 Toendrarietganzen te treffen. Een tweede blik stuit op een veel grotere groep Toendrarieten tegen de boomgaard, meer naar het noorden. Met een insteekje vanaf de Provinciale weg heb ik er beter zicht op en tel ik 390 Toendrarieten en 110 Kollen:

22-01-15 hoek Zuwedijk-Provincialeweg; Toendrarietganzen

Toendrarietganzen in de meerderheid, dat mag je voor deze streek en met zo’n slappe winter gerust uitzonderlijk noemen. Maar als ze er zijn, dan zitten ze juist in deze hoek; dat klopt in elk geval. Ondertussen heb ik het er, al fotograferend en tellend, met m’n snufferd in de oostenwind hartverwarmend koud bij gekregen. Op de terugweg trap ik nog even warm langs Tiend- en de Beusichemseweg: Er hangen groepen Kramsvogels boven de boomgaarden daar. Kijk, en dan klopt het weer. Kramsvogels op rottend valfruit in een boomgaard. Dat is déze streek in januari!


22-01-2015 Beusichemsweg; merel en Kramsvogel eten rottende appels.

Zaterdag 24 januari 2014:

Wakker wordend op een vrije besneeuwde zaterdag knaagt al snel de vraag hoe de boomgaarden er vandaag bij zouden liggen, en of daar wellicht nog meer Kramsvogels op af zijn gekomen. ’s Middags sta ik naast mijn fiets aan de Beusichemseweg te kijken naar de Kramsvogels en Spreeuwen die tussen de lange rijen appelbomen zich te goed doen aan rottende appels.

24-01-2015 Beusichemseweg; Kramsvogels tussen de appelbomen.
Het is er een drukte van belang. Totdat, ergens achter mij vandaan, een roofvogel tussen de rijen duikt, er een totale paniek uitbreekt en de vogels voorlopig gevlogen zijn. Het gaat zo snel, dat ik de roofvogel niet herken. Maar als je dan toch halverwege de Goyerbrug bent kun je ook wel even doorfietsen om te checken of die “Rieten” van donderdag er nog zijn. Weer aan de Zuwedijk maar nu, dichter bij het AR-kanaal, tel ik 370 Toendrarietganzen en lees ondertussen ook nog twee kleurringen af van een paartje kolganzen.


24-01-2015 Hoek Zuwe- Kanaaldijk; Toendrarietganzen.
En weer is er ongemerkt een middag buiten voorbij gegaan.

 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2015

 

6 opmerkingen:

 1. Prachtig sneeuwlandschap en de kuif in bruidskleed is loepzuiver! De Toendrarietganzen vind ik zo mooi met hun mooie mat bruine koppen en snavels met kleurig puntje. Kramsvogels heb ik bijna niet gezien, maar dát is het, ik heb niet op de boomgaarden gelet! Mooie blog.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brr, bevroren water in je waterfles!
  Wat mooi, die kramsvogel tussen de appels en onder de ladder. Echt boomgaardbeeld, als er iets van déze streek is...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Idd. Lieke, dat zat ik ook te denken, ... bevroren water in je waterfles, het lijkt wel winter!! ;-)

  Prachtig verhaal met ontzettend mooie foto's, ... ogensnoep!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor jullie reacties.
  En dan had ik nog niet beschreven hóé koud karnemelk in de fietstas na een paar uur trappen door de winterpolder tegen lunchtijd kan worden. Maar gelukkig was er ook hete koffie.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Great to get some nice Fieldfare images Sjerp.
  Very few about over here at the moment.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello Roy
   Until last weekend there were very few over here as well. But last Saturday we had a remarkable snow rush of Fieldfare with many birds feeding in orchards. In addition I counted over 500 feeding together with a flock of Northern lapwing on meadows.
   Best regards,
   Sjerp

   Verwijderen