zondag 8 februari 2015

Op Wieringen

We waren er voor het langlopend onderzoek aan Scholeksters. De uitvalsbasis lag op Wieringen. Alle bekende hoogwatervluchtplaatsen in de zuidwestelijke Waddenzee, van Balgzand tot Harlingen, werden uitgekamd op gekleurringde Scholeksters. Meer dan 25 waarnemers trotseerden de vrieskou (zaterdag) en harde NW-er (zondag) en lazen bijna 150 unieke codes af. Daarbij waren een vogel uit Wit-Rusland en een gezenderde. Maar bovenal was het een voorrecht om op een vroege zaterdagochtend te zien hoe de zon door de wolken boven een bevroren wad probeert te prikken. ’s Avonds genoten we met rozige hoofden van interessante presentaties; over Schollie’s natuurlijk, maar ook over zenderonderzoek aan Noordse sterns en over de broedvogels van de Kreupel.


07-02-2015 Wieringen: Schollie's on ice op het Wad bij Normerven

Wanneer je Wieringen zegt, denkt een beetje vogelaar gelijk aan Rotganzen. De relatie tussen deze kleine toendragans en het Zuiderzee-eiland is al veel ouder dan de afsluitdijk. Op vrijdagmiddag werden we door een mooie groep verwelkomd bij Westerland. Alleen al het geluid van zo’n groep Rotjes is voldoende om je ver van huis te wanen; al jakkert ondertussen het nodige sluipverkeer nog zo hard achter je langs. De vogels kwamen dichterbij dan ik ooit van, al-dan-niet bejaagde, Kolganzen heb meegemaakt. We lazen van 4 vogels de juiste kleurcombinatie van de pootringen. Dat was niet eenvoudig; het gras stond best hoog, de vogels graasden als gekken en waren erg onverdraagzaam naar elkaar waardoor ze regelmatig en razendsnel naar elkaar uit vielen.

06-02-2015 Wieringen-Westerland; kibbelende en grazende Rotganzen

Zaterdag vonden we na het ringen lezen langs de Marskedijk een paar Zwarte rotganzen. Zo’n oude polder tegen de Waddendijk heeft vaak meer moois te bieden. Hier hadden de schapen gezelschap van Goudplevieren, en in de luwte van de singels langs de weg, foerageerden Koperwieken en Kramsvogels.

07-02-2015 Wieringen-Marskedijk; Zwarte rotganzen tussen Brandjes.
08-02-2015 Wieringen-Noorderlaan; Schaap ontmoet Goudplevieren.
08-02-2015; foeragerende Koperwieken

Maar……  We waren er om iets op te steken, de ontmoeting met medevogelaars en om ongegeneerd een weekeinde achter Scholeksters aan te zitten natuurlijk.

Cloisonné techniek Delft: door L.E.F.Bodart 1888 - 1933

Met veel dank aan Wim voor de gastvrijheid en perfecte organisatie !

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten