Na dagen van hard werken en wind tegen is het een verademing; ganzen in de polder. Ik steek even in bij de waterberging om bij het bruggetje over de wetering te komen. Dat ligt net wat hoger en is daardoor altijd een mooi punt om m’n driepootkrukje en telescoop op te zetten. Het brugdek is vandaag, heel sfeervol, gestoffeerd met een grijs-groen, zeer kleverig, mengsel van klei en vette schapenstront, maar het uitzicht is er niet minder om. Dichtbij heb ik gelijk al “beet”: Twee Brandganzen met zwarte halsringen. De codes beginnen beide met een X (nooit eerder een code met deze beginletter gezien; dus voor de zekerheid maar een paar digiscoopjes gemaakt).
Een telling van de fractie jongen (voor SOVON), waarbij ik vogel na vogel goed bekijk, brengt en-passant ook nog twee geringde Kollen “in het digitale boekje”. Als reactie op een passerend vliegtuigje en helikopter, gaat de groep twee maal de lucht in. Het geluid dat ik dan over me heen krijg kan me steeds weer imponeren; die massaliteit van natuur in een levende polder blijft een kick geven. Daar heb ik zelfs niet voor hoeven vliegen. Die is, gratis en voor niks, naar mij toe komen vliegen, waardoor ik er op een vrije winterse dag, op m’n krukje naast m’n Fyts, van kan genieten.
Ik draai me om en scan met de verrekijker de groep Knobbelzwanen die richting Lange Uitweg op de doorgezaaide maïsstoppel bivakkeert. Dan, even, dat kleine geluksmoment ! Het profiel van een Kleine zwaan in beeld! In de telescoop tel ik drie volwassen en drie jonge vogels. Da’s extra mooi, nakomelingen bij een soort waarvan de populatie krimpt.
Onomkoombaar dringt dan toch het gemis in onze regio van de jaarlijkse aanwezigheid van deze fraaie arctische vogels zich aan me op. Het bekende verhaal, zou je bijna zeggen: Klimaatverandering; als je al wat langer buiten hebt meegelopen, kun je je er al heel lang niet aan onttrekken. Het gebeurt gewoon voor je ogen met allerlei soorten. Kleine zwanen broeden op de Russisch-arctische toendra en overwinteren, vergeleken met 50 jaar geleden, gemiddeld zo’n 400 km verder naar het oosten en daarmee inmiddels goeddeels buiten onze landsgrenzen. Wetenschap geeft zelden zekerheden, verandering in voedselaanbod zou ook een rol kunnen spelen, maar probeer nog maar eens onbevangen blij te zijn met zo’n mooi gezinnetje in het beeld van je telescoop. Het is niet vanzelfsprekend dat me dat nu wel degelijk lukt; gewoon omdat het mag: klein geluk !!
Meer informatie:
R.J.M. Nuijten en anderen (2020): Concurrent shifts in wintering distribution and phenology in migratory swans: individual and generational effects. (Hier na te lezen).
Koffijberg & van Winden: Ganzen en zwanen in 2019/20: Teruglopende winteraantallen, groeiende broedpopulaties. (Hier na te lezen)
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2010 - 2023
Geen opmerkingen:
Een reactie posten