dinsdag 11 juli 2023

Een Bonte Belevenis

Vanaf de Meentweg (Eemnes) fiets ik naar beneden zo de wereld van de voormalige Zuiderzee binnen. Links van me, onder aan het dijkje langs de Gooiergracht, liggen minstens vijf waaien als herinnering aan vergeten dijkdoorbraken. Voor en rechts van me de boomloze ruimte van de Eempolders. Natuurmonumenten zorgt in de Noordpolder en de Maatpolder optimaal voor de weidevogels en aanpalende boeren doen op grote schaal hun best om weidevogelbeheer in hun bedrijven in te passen. Maar het actieve weidevogelseizoen zit er op, de plas-dras pompen zijn opgeruimd en het land is gemaaid. Het is tijd om de balans op te maken. Dus in heel Nederland worden groepen Grutto’s opgezocht en geturfd op aanwezige jonge vogels (1).

In de Noordpolder word ik verrast door groepjes Kemphanen, druk foeragerend tussen gras- en zuringstoppels op de wat nattere stukken.

Het zijn bijna allemaal mannen; tussen de 56 individuen, die ik vandaag tel, scharrelt 1 dame. Hopelijk zorgen de meeste vrouwen nog voor hun jongen in de broedgebieden in Oost-Europa, of verder weg in Belarus of Rusland. Een wonderlijke ongerijmdheid: Landen waar je nu niet wilt zijn, maar hun natuur zou je graag eens willen ervaren. De mannelijke Kemphanen vormen een bonte verzameling met zwarte- witte en bruine tinten in hun al flink gesleten kragen.


10-07-2023: Kemphanen; Eemnes, Noordpolder.

Ineens kruipen, vlak naast me, twee Hermelijnen vanuit de slootkant de berm in, kijken wat rond en schrikken hevig van me: Met een kreet schieten ze de dekking weer in. Mij met een kippenvelmomentje achter latend.

De plas aan de Korte Maatskade staat nagenoeg droog. In maart - april kan het hier rood zien en kwetteren van de Grutto’s. Nu scharrelen er wat Kluten en Bergeenden rond. Luid roepend vliegt een Steltkluut met een jong op en steekt de Eem over. Gelukkig vaart de pont en vind ik deze mediterrane verrassing terug in een oer-Nederlandse setting:

10-07-2023: Steltkluut; Eemdijk - Zwarte Noord.

Vanaf de Westdijk (Bunschoten) ontdek ik in een drassig stukje alsnog een drietal jonge Grutto’s tussen de Kemphanen. Ze zullen geen grote bijdrage leveren aan het verkleinen van het betrouwbaarheidsinterval van de schatting van het dit broedseizoen in Nederland grootgebrachte Grutto’s. 


10-07-2023: Jonge Grutto's; Westdijk Bunschoten

Ze waren hoe dan ook een goed alibi om de Fyts op de auto te zetten en te genieten van dit mooie, oude, rijke landschap.

(1) Matig broedseizoen Grutto, aantal jongen neemt niet verder af. (Zie: SOVON-Bericht)

 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2010 - 2023 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten