donderdag 28 april 2011

Kuikens

We lopen de nesten langs die op de zeer binnenkort te maaien percelen liggen. Zijn ze uitgekomen, halen we de stokken weg. Alle nesten die we controleren blijken succesvol uitgebroed.

28-04-2011; Kievietsnest met schilfers van eischalen: uitgekomen.


Wordt de loonwerker verwacht bij het nest, dan zetten we het ruim af met bamboestokken. Een deel van de stokken heeft een rood-witte markering, om de zichtbaarheid voor de loonwerker te verbeteren.

28-04-2011: Gruttonest wordt ruim afgezet met bamboestokken.


Op een door droog vee begraasd perceel hebben we ze al eerder gezien vanavond: kuikens bewaakt door super alerte ouderkieviten. Op de terugweg treffen we zo'n jong diertje "voor de voet", met z'n snavel tussen de paardenbloemen gedrukt vertrouwd hij op z'n schutkleur die in dit groen niet erg effectief lijkt.


28-04-2011: Kievitskuiken vertrouwt op z'n schutkleur
Snel wegwezen want hij zal pas weer in beweging komen als de oudervogels het sein "veilig" hebben gegeven.
In de dagen rond het kuilen houden wij even rust. Stimulerende en leerzame waarnemingen en ervaringen waren de afgelopen weken ons deel. Boer en vrijwilliger steken veel energie in het werken in met de natuur. Maar de vogels doen daar niet voor onder; 28 dagen broeden en dan nog een maand voordat dit vogeltje hopelijk op de wieken gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten