zaterdag 17 maart 2012

Compleet

Vanwege de mooie lentezon en haar voelbare warmte lijkt het geluid van de babbelende ganzen, dat uit de Steenwaard naar ons toewaait, welhaast vanuit een andere wereld te komen. We doen een wintervogeltelling maar merken dat Blokhoven langzaam weer in beslag wordt genomen door de weidevogels.
17-03-2012: Wintervogeltellers van de Oostelijke ploeg tellen de eenden en ganzen op de kleiput aan het einde van de Achterdijk

In de verte, achterop de landerijen van Michiel en Jan, verkennen de eerste Grutto’s alvast hun territoria. Een Tureluur heeft zich al een paar keer laten horen voordat Peter hem in z’n kijker vangt. Maar er zijn ook nog doortrekkende groepen Kieviten die samen met Spreeuwen, meeuwen én een Goudplevier de pas gemeste percelen afspeuren naar iets eetbaars. Wanneer de lucht boven het land begint te trillen in je kijker beeld weet je dat je naar boven moet kijken; de Buizerds beginnen te baltsen. Eén vogel komt van boven de Lek aanglijden en kruist de Achterdijk. Met ingetrokken vleugels daalt hij als een steen naar de bosjes aan het spoor en landt daar met uitgestrekte gele klauwen op een horst. Het lijkt wel of er in elke Elzensingel die we passeren een Tjiftjaf zit te zingen. 
Met de Scholeksters foeragerend op het slootvuil aan een brede wetering weten we het weidevogelkwartet compleet. Een paartje Kieviten is op de maïsstoppel vlak langs de Potshuizerweg bezig met hun huwelijksvoltrekking. Hij krabt een kuiltje, showt het onweerstaanbare fraaie oranje aan de onderkant van z’n staart en probeert haar aan zich te binden door met zijn snavel strootjes te werpen. Zij komt belangstellend een kijkje nemen. 
17-03-2012: Kievit man werpt strootjes.

17-03-2012: Vlagvertoon

17-03-2012: "Dat wordt wel wat"

Voor de poldervogelaars een teken dat het tijd wordt om de bordjes te verhangen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten