zaterdag 7 april 2012

Glashelder beeld

De wind uit het noorden maakt het koud en blaast de atmosfeer schoon en glashelder. Met de telescoop kun je dan zonder te storen diep de wereld van de boerenlandvogels binnen dringen. 

07-04-12: Kemphaan en Spreeuw

Een Kievit dame komt op een drafje aan en zet zich snel op haar eieren. Alleen haar kuifje is nog tussen de grassprieten te ontwaren. Het draait en draait ten teken dat ze verdraaid alert is. Ook de overige Kieviten houden hun koppen regelmatig even schuin om naar de lucht te kijken. Niet voor niks blijkt, tot twee maal toe komt er een Havik in ruime cirkels over en is duidelijk op voedsel uit. De imposante woesteling mist, na een korte achtervolging  en op een haar, een van de wedstrijdduiven die laag maar met hoge snelheid tegen de wind op tornen. De bruin met okergele petjes van Watersnippen zie je makkelijk over het hoofd, maar heb je het zoekbeeld eenmaal op je netvlies, dan zijn het er veel meer dan je bij oppervlakkig kijken in de gaten hebt. Een conflict tussen een Kievit en een rondstruinende Tureluur zou er op kunnen wijzen dat daar binnenkort gebroed gaat worden.  Een paartje Grutto’s is ook al erg serieus in het prepareren van een nestkuil. Er schuifelt een Kemphaan vrouw op het perceel voor ons. Ze lijkt zich vooral aangetrokken te voelen tot het beweide gedeelte. Maar wacht eens, een stukje verder zitten er nog twee, samen met wat Tureluurs, te rusten. Kemphaantjes waren een halve mensengeneratie geleden algemene broedvogels in dit land; nu broeden ze alleen nog in een paar weidevogel reservaten. Op doortrek waren ze nog lang algemeen, maar inmiddels laten ze zelfs dan ons boerenland meer en meer links liggen. Buitenkansje dus om ze hier weer eens te treffen. (Voor meer info: Digitale Vogelgids VBN.).
07-04-12: Kemphaan kijkt argwanend naar Jan's batterij.

En dat speelt zich dan af op minder dan driehonderd meter van het Overeind. Voor iedereen te genieten die er de tijd voor neemt, én er op is gekleed, want we beginnen het inmiddels knap koud krijgen.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Sjerp,

  Maak jij foto's door de telescoop (zo begreep ik het toch)? Je foto's zijn in elk geval mooi en idd glashelder en je verhaal als altijd een mooi polderblog, ik lees het graag.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne.
   Alle vogelopnames zijn inderdaad gemaakt door een telescoop. Lang met een Nikon compact, de laatste tijd met een Panasonic lumix (G3). Die maakt niet zondermeer technisch betere foto's, maar heeft een zoeker, wat in het veld een stuk prettiger werk dan een schermpje achter op de camera.
   Dank voor je positieve reactie,
   Sjerp

   Verwijderen