zaterdag 12 mei 2012

Later maaien


Er lijkt, na dagen van koel weer en plensbuien, een drogere periode aan te breken. De boeren kijken naar de lucht of op buienradar en bellen de loonwerker: “Kun je komen maaien”? De druk kan dan snel oplopen bij deze vrijwillige weidevogelbeschermer. Welke percelen worden gemaaid, hoeveel tijd heb ik nog om vermoedde nesten te vinden en te markeren? Maar vooral: hoe moet dat met de net uitgekomen kuikens? De eerste snede gaat er dit jaar relatief laat af en veel legsels zijn juist uitgekomen. Bewaakt en periodiek opgewarmd door de ouders sjouwt dat jonge grut nu rond. Op een van Jan’s percelen ligt een concentratie legsels, waartussen jonge Grutto- en Kievit-gezinnen rondsjouwen onwetend van wat hun boven het hoofd zou kunnen hangen. Net als vorig jaar is Jan zonder meer bereid dit perceel later te maaien zodat de weidevogels hier een extra kans krijgen hun jongen groot te brengen.
In die geruststellende wetenschap controleren Janek en ik alle nesten en zetten de legsels op de te maaien percelen ruim af met vier stokken. Ondertussen vinden we er nog legsels van een Tureluur en twee van een kievit bij die daardoor eveneens gespaard zullen blijven voor de agrarische activiteiten. In twee Kievietsnesten liggen juist uitgekomen kuikens. Heel apart is dat één kuiken zich niet lijkt te storen aan onze aanwezigheid en het alarm van zijn ouders. Hij klimt over z’n nestgenoten, die zich wel drukken vanwege het gevaar, heen (gele pijl) en verdwijnt tussen het gras (rode pijl). Zo’n kleine snuiter zal geheid kapot worden gemaaid als hij het verkeerde perceel kiest.

Onvoorzichtig Kievit kuiken...
....... gaat op sjouw.

Bij een oud hek op de scheiding met de buren is een goed plekje om de omgeving en waarnemingen op ons in te laten werken. Alle buurvrouwen komen tegelijk op bezoek.

Alle buurvrouwen tegelijk op de koffie.
 
Tussen de koeienpoten strijkt een paartje Gele kwikstaarten neer. Bij de buren is groot grutto alarm; die hebben daar duidelijk jongen. Weifelend maar toch overduidelijk dringt de zang van een Veldleeuwerik tot ons door. Twee Lepelaars trekken laag over in de richting van de Lek.

1 opmerking:

 1. Hoi Sjerp,

  Wat leuk dat het zo goed gaat met jouw nesten! Fijn om te lezen allemaal, dat geeft de burger moed! Wat zijn de kievitkuikens toch leuk, ik zag de eerste ook op koninginnedag.
  Ik heb weer met je meegenoten van het echte Hollandse polderland.

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen