zondag 27 mei 2012

Waaks

Na een zevendaagse werkweek is het vanavond goed toeven in de polder. Het is warm, zonnig en helder. Ik graaf het oude pallet uit de begroeiing van de slootkant en stut hem met twee heining paaltjes en creëer een uitzicht post met rugdekking. Een Tureluur op een paaltje begint gealarmeerd naar boven te kijken. Oorzaak: hoog over glijdende Buizerd. Er zijn meer gevaren voor de weidevogel kuikens. Blauwe reigers ontdek je pas als ze uit het riet stappen, op de bolle wieken gaan en de hele weidevogelgemeenschap achter zich aan krijgen. Kleine mantelmeeuwen krijgen ook escorte, maar vliegen traag en zonder aanstalten om te landen richting Lek; niet echt bedreigend. De volledige luchtmobiele brigade rukt echter uit wanneer een lichte Buizerd laag over de percelen kruist. Weer is er reigeralarm, maar nu achter me bij de buren.
Slapende waker
Een Grutto kiest positie op een paaltje voor me en steekt de kop in de veren. In mijn telescoopbeeld kan ik zien, dat hij nauwelijks een oog dicht doet. Een Tureluur komt poolshoogte nemen, schrikt van mij, slaakt een rauwe kreet en in minder dan tien seconden draaien acht (!!) alarmerende Tureluurs rondjes boven mijn provisorische “schuilhut”. De rust keert weer snel terug, maar niet voor lang. Er breekt een enorm tumult uit op het voorste perceel richting Overeind. De lichte Buizerd vliegt op met “iets” in zíjn poten en krijgt zo’n vijftien schreeuwende weidevogels achter zich aan. De Grutto voor me doet roepend nog een duit in het zakje maar blijft op zijn post.
Inderdaad; het gevaar komt van boven
De zon gaat bijna onder over weidevogelland. Ik tref Jan op het perceel waar deze week de koeien weer op gaan. Hij is van plan om op 1 juni de beide “1juni-percelen” te maaien. Tijd om hulptroepen te arrangeren en te proberen de weidevogel gezinnen daar uit te verdrijven naar het “15 juni land”.
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

1 opmerking:

  1. Een drukke tijd voor onze weidevogels. Het getetter is niet van de lucht. De slapende waker heb je erg mooi vastgelegd in fraaie avondsfeer. Hopen dat de verhuizingen op tijd lukken.

    Groet,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen