zaterdag 20 oktober 2012

Abuis


Veel samenwerkingsverbanden in de natuur zijn zo vergaand dat de betrokken organismen niet meer zonder elkaars bestaan kunnen: Bomen komen niet tot wasdom zonder specifieke bodemschimmels. Klavers en andere vlinderbloemigen krijgen stikstof aangereikt door de nitrificerende bacteriën in hun wortelknolletjes en het zaad van orchideeën kan alleen uitgroeien tot een prachtig bloeiende toorts wanneer het kiemt op een plaats waar de juiste schimmels aanwezig zijn. Symbiose. Bij hogere dieren werkt de samenleving meestal eenzijdig. De ene soort profiteert van de andere; de grote eet de kleine, de sterkste eet de zwakste, eten of gegeten worden. Het komt minder vaak voor dat met wederzijds goedvinden van elkaar wordt geprofiteerd. Maar het gebeurt wel. Poetsgarnalen, Loodsmannetjes en Ossenpikkers zijn zo maar een paar tropische voorbeelden die ik uit mijn door Walt Disney’s natuurboeken gevoede geheugen kan opdiepen.

20-10-2012, Schalkwijksebrug: Eksters op schapen.

Maar je hoeft niet per se naar bezuiden de evenaar af te reizen om dergelijke exotische interacties te ervaren. Aan de westzijde van het talud van de Schalkwijkse brug graast een koppeltje schapen de weide winterkort. Daartussen scharrelen Eksters en Kauwen. Een paar Eksters klimmen over de ruggen of nemen zelfs even plaats op een kop. De schapen vinden het best en dulden de kraaiachtigen in het vertrouwen dat ze zo nu en dan wat teken, vliegen of andere parasieten wegpikken. Ineens zie ik een Ekster die zich niet houdt aan de onuitgesproken afspraak en op de wollige achterkant van een schaap in begint te hakken. Het schaap springt op. De Ekster zoekt een ander "slachtoffer" en probeert daar nota bene een eikel tussen de wol te verstoppen (juist te zien op de bovenste foto). Uiteindelijk beseft hij dat dit toch niet de ideale plek is om een wintervoorraad aan te leggen, hij maakt een gat in de grasmat en stopt daar de eikel in (onderste foto). Een schaap kijkt toe.
(TIP: Klik op een foto voor een grotere weergave tegen een donkere achtergrond)

Wanneer ik doorfiets de polder in vraag ik me af hoe bij Eksters het besef van de wereld om hen heen in elkaar steekt. Maken ze een verschil tussen levende of dode natuur? Zijn schapen pluizige verhogingen in het weiland of niet meer dan mobiele planten?

20-10-2012: Deze Kauw houdt zich wel aan de onuitgesproken afspraak.
 
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

3 opmerkingen:

  1. Die Ekster snap ik wel; ik heb ook liever een warme hap dan een diepvriesmaaltijd.

    Grappig om te lezen, ook jij zult wel gelachen hebben toen je de Ekster bezig zag.

    Groet,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hele leuke info met mooie foto's omlijst.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen