zondag 14 oktober 2012

OogstwerkEr heerste een tegenstrijdig sfeertje in de polders Vuylcop en Blokhoven de afgelopen week. Er werd gras gemaaid alsof het de eerste snede in mei betrof en ondertussen waren hakselaars en grote Schuitemaker silagewagens bezig de maïsoogst binnen te halen. Vijftig m3 per vracht gehakselde maïs dendert dan over de smalle Achter- en Lekdijk op weg naar de kuil. Dan moet je als fietsende vogelaar zorgen dat je niet over het hoofd wordt gezien. Was het er door al dit agrarisch geweld zo oneigenlijk stil op het land?
Gelukkig arriveerden deze week wel de eerste Koperwieken 2012; 'k trof ze in de meidoorns langs de gedekte veldweg. Peter maakte me attent op acht Grote zilverreigers in de Steenwaard. Een paar dagen later vond ik er “slechts” vijf die samen met een paar Blauwe reigers visten onder een stralend zonnetje.

Zaterdag de dertiende deden we de oktober watervogeltelling van SOVON. We hadden geluk. De gehele ochtend dat we buiten waren bleef het droog en voor het eerst dit najaar werd het verre gebabbel van honderden Kol- en Brandganzen, door de wind over Blokhoven-Oost, naar ons toe gedreven. Ze bleken te foerageren op de maïs-stoppel langs de Pothuizerweg.

Pothuizerweg; Kolganzen en een Grauwe

Er was flinke trek van Veldleeuweriken en we zagen ze ook scharrelend foerageren tussen de stoppels van de maïs. Een heerlijke gewaarwording: de herfst heeft de natuur weer in beweging gezet!

De Groene weg is grijs van de modder.
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten