donderdag 18 oktober 2012

"Pluimstaarten, Zwartrokken en Kromsnavels"
Van een "local" hoorde ik dat tijdens de maïsoogst aan de Pothuizerweg twee Vossen waren geschoten. Dit werd de aanleiding tot een discussie op Weidevogelaars Houten. Ik plaats m'n bijdrage daaraan ook hier:
Het kan me steeds weer verrassen wat "pluimstaarten, zwartrokken en kromsnavels" aan emoties los kunnen maken bij sommige boeren en andere buitenlui. Het idee dat die uitgeroeid moeten worden is bijna onuitroeibaar. Het zal wel ergens in de evolutie ingebakken zijn. En dan maakt het gewoon niet meer uit wat de feiten zijn. Niet erg, wanneer democratisch gekozen beleidsmakers maar wel voor rede vatbaar zouden zijn en beslissingen nemen die uitsluitend op "facts-and-figures" zijn gebaseerd. Helaas is dat niet altijd het geval. De ontheffingen voor het schieten van deze Vossen werden verleend ondanks de door Jan aangehaalde feiten (klik Hier).
Laat er geen misverstand over bestaan, predatoren kunnen een ravage aanrichten onder weidevogel legsels en broedsels en zelfs hun aanwezigheid alleen al kan er toe bijdragen dat de soorten waar we ons zo voor uitsloven (o.g. voorop) hun heil elders zullen proberen te zoeken. Maar: Al zou je in staat zijn alle pluimstaarten, zwartrokken en kromsnavels uit te roeien; je krijgt er de weidevogels niet mee terug als er niet eerst maatregelen van een geheel andere worden genomen. We krijgen gewoon de natuur die we verdienen door ons landschap zo in te richten en te beheren als thans het geval is en de boeren te laten boeren zoals ze doen.
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

1 opmerking:

  1. Triest. Triestig beleid ook. En je hebt (jammer genoeg) helemaal gelijk met je laatste zin. En ik heb er dan ook nog een hard hoofd in of het in de toekomst beter wordt, ik vrees van niet. Hier in de polder zijn bijv. ook maar weinig boeren die de winterganzen hun gang laten gaan. Gedurende een polderrondje afgelopen week knalde het weer aan alle kanten. Sip.

    Groet,
    Marianne    BeantwoordenVerwijderen