zaterdag 8 december 2012

Drie "Ceetjes"De vaste tuin-Merel lijkt er nog niet onder te lijden dat de bodem met stijf bevroren sneeuw is bedekt. Voorlopig zit ze goed, daar tussen de overrijpe sierappeltjes van de buren. Hoewel, de zes Houtduiven die dagelijks langskomen maken de wintervoorraad snel kleiner.


Het kleine groepje Kolganzen en de enkele Toendrarietgans aan de voet van de Lekdijk tegenover de Veerweg hebben er meer moeite mee. Liggend op hun buik schuiven ze met hun snavels de sneeuw opzij om daaronder te kunnen grazen. Er is wat trek van Brand- Kol- en Grauwe ganzen over de uiterwaarden en de polder. Ze worden nu van onderen mooi opgelicht met het licht dat door de sneeuw wordt gereflecteerd. Twee traag overvliegende Grote zilverreigers lijken zelf wel licht te geven.
Langs de oever van de Lek is een stuk groen sneeuwvrij. Er graast een bonte groep van Smienten, Kol-, Grauwe, Brand en Canadaganzen, met daartussen zelfs een Kievit. Een grote groep ganzen vliegt op ergens vanuit de hoek Zuwedijk – Provinciale weg. We manoeuvreren onze fietsen langs een geschaarde vrachtauto die de bocht kennelijk iets te ruim had genomen en gaan poolshoogte nemen. In de groep van 136 Kollen en 30 Toendrarieten heeft Siebe al rap de eerste ring te pakken. Het blijkt een Rus: op 5 mei 2008 geringd door Konstantin Litvin en Petr Glazov van Bird Ringing Centre Moscow, zo’n 600 km ten NO van Moskou. Daar in de Kologriv floodplains (zie het groene prikkertje op de kaart), worden in het voorjaar veel ganzen geringd die op weg zijn naar hun broedgebieden op de arctische toendra.

08-12-2012: Ring- en afleeslocaties van de vandaag afgelezen Kolgans

Er strijken meer ganzen neer, ergens achter een kuilbult buiten ons zicht. We rijden een stukje de Provinciale weg op en vinden een groep van 595 Kollen, zo’n 50 Rieten, 66 Brandganzen met wat Nijlganzen. Weer geluk; drie geringde ganzen vlak bij elkaar; een gezinnetje, pa, ma en een jong. Drie “C-tjes” uit de nieuwe serie letter-cijfer combinaties waar dit jaar voor het eerst mee wordt gewerkt:

08-12-12: Drie gekleurringde Kollen
08-12-12: Jonge Kolgans met kleurring in gemengde groep

Volgens het december nummer van de SOVON watervogelnieuwsbrief waren er al ruim honderd vogels geringd met deze combinaties in Friesland. Zo ook deze drie; op 11 november in Harich, daarna op 2 december daar nog afgelezen en nu in onze Utrechtse polder. Ook een van de andere twee geringde vogels, die we nog uit de groep peuteren, zat kort gelden nog in Friesland. Kennelijk een groep vogels die weer eens wat “verderop” is gaan kijken; sneeuwtrek? Zou goed kunnen. Een van deze vogels was een "oude bekende" van Siebe; hij had haar op 30 januari 2011 al eens in Blokhoven "ontmoet". Zes geringde vogels in zo’n groep is trouwens bovengemiddeld (1: 3500, volgens diezelfde nieuwsbrief).
Ondertussen vechten drie Buizerds om een vers gevangen Mol. Hoe hebben ze die onder de sneeuw vandaan gekregen? Nog een raadsel: Als er Rietganzen in de buurt zijn, waarom zitten de meeste vogels van deze soort dan bijna altijd hier ergens tussen de Provinciale weg en het Amsterdam-Rijnkanaal? (zie ook: "Toch nog Rieten")
 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten