zondag 16 december 2012

Gouden Bullevink“Je zou het teleurstellend kunnen noemen” zo vatte Martin de in Blokhoven-West getelde aantallen en waargenomen soorten samen. En de aanblik van dat verwentelde schaap, dat niet meer te redden bleek, zat me ook niet helemaal lekker. Ik ontdekte het arme beest met de kijker, ver weg in de polder, vlakbij de Blokhovense-wetering.  Het had er overduidelijk al een lange doodsstrijd opzitten voor Ewoud en ik haar weer op haar porten probeerden te krijgen; tevergeefs. Maar zijn twee kibbelende en driegende Grote zilverreigers werkelijk zo vanzelfsprekend? En die twee Grote lijsters, zaten mooi dichtbij; trotse houding en fraaie ronde spikkels op een okergele ondergrond. In elk geval had de Oost-ploeg het druk gehad met het op kaart intekenen van de groepen overwinterende ganzen. En over het weer mochten we deze zaterdagochtend echt niet mopperen. Wanneer de totaallijsten zijn ingevoerd in de SOVON database klaart de stemming al een beetje op, al zit die voortdurende afwezigheid van Kieviten me niet helemaal lekker; zou het een trend zijn?

16-12-2012: Goudvink

Maar je kunt ook geluk hebben. Al enige tijd, komen op gezette tijden Putters en Goudvinken langs in de buurt van onze tuin. Net als bij de Brand- en Rotgans, kun je in gesprek met een Brit over deze vinkachtigen, in een serieuze Babylonische spraakverwarring belanden. Hun “Goldfinch” is bij ons een Putter en onze Goudvink is bij hun een “Bullfinch”. Hoe dan ook zijn het prachtig gekleurde vogels die een grijze dag behoorlijk op kunnen fleuren:

16-12-2012; Putter eet zaden van Rudbeckia

Vandaag komen ze ín de tuin: de Putter doet zich tegoed aan de zaaddozen van de Rudbeckia en de Goudvinken (twee mannen en een vrouw) knabbelen aan de knoppen van de Weigelia.
 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2012

3 opmerkingen:

 1. Hallo Sjerp,

  Jij boft met Goudvinken in je tuin en wat zijn ze mooi hè, net als de putters. Om je misschien enigszins gerust te stellen: hier zijn juist heel erg veel Kieviten in de polder, opvallend veel meer dan ik normaal zie in de winter. Ook bij de Groen Jonker is nog een hee3l grote groep aanwezig.
  Wellicht een kleine verhuizing richting Noord-West?

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beautiful images Sjerp, two of our most colourful birds.

  BeantwoordenVerwijderen