donderdag 21 maart 2013

Lente ? ....... !


Een paartje Grote zaagbekken zwemt argwanend van me weg, wanneer ik stop bij een plek met uitzicht op de Blokhovense wetering. Zo nu en dan duiken ze, om onderwater hun weg te vervolgen. Maar er wordt niet alleen een goed heenkomen gezocht. Eerst komt het mannetje en daarna het vrouwtje met een vis naar boven. De zijne is flink aan de maat en het kost minuten om de prooi naar binnen te werken. Daarna verdwijnen ze om de bocht van de wetering. Een licht gekleurde Buizerd verliest zijn pas gevangen mol in minder dan geen tijd aan aan drie aanstormende soortgenoten; de wereld is hard in de koude polder. Aan de andere zijde van de weg schiet een klein vogeltje heen en weer tussen heiningdraad en ruige oever. In de kijker blijkt het een mannetje Roodborsttapuit; mooi kleur- en contrastrijke zangvogeltjes, dat we niet regelmatig in de polder zien. Een eerste lentebode?

21-03-2013; Roodborsttapuit in polder Blokhoven-West

Peter's auto stopt naast me. Hij helpt me uit de droom, want heeft deze soort nog bij een van de laatste wintervogel-tellingen van Blokhoven, hier ergens in de buurt, aangetroffen. 

Hoog boven de polder klinkt een snel "grit-o-grit-o-grit-grit" !!. Drie Grutto’s duiken naar beneden en landen op een zompig stukje land. Ze voegen zich bij de slobberende Wilde eenden en drukke Kokmeeuwen en beginnen als maniakken te vreten. Dit zijn echt van die plekken waar je de nu terugkerende Grutto’s een plezier mee doet. Ze hebben honger na een lange trektocht en het bodemleven zit hier hoog en goed bereikbaar in het natte en flink bemeste perceel. Meerdere keren zie ik een vette regenworm naar binnen gaan. Het vrouwtje is nog uitgesproken bleek, mijnheer is al mooi op kleur.

21-03-2013; polder Blokhoven-W: Grutto vrouw staat uit te buiken.
21-03-2013 polder Blokhoven-W: Grutto man met regenworm.

Bij deze temperaturen houden ze zich nog gedeisd, maar het lengende lentelicht heeft z’n voorwerk echt wel gedaan in de Grutto-hersentjes en lijven. Moet je opletten wat er gaat gebeuren wanneer straks de temperatuur weer op gaat lopen…..!

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2013

3 opmerkingen:

 1. Lovely images Sjerp, especially the Stonechat.
  We don't get many here, I see more down by the South coast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi blog, ik zet je in mijn lijst.

  Groeten John!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi John.
   Dank voor je bezoek, de waardering voor "polder Bloghoven" en opname in je leeslijst.
   Met een groet, Sjerp

   Verwijderen