zaterdag 12 april 2014

Lentevogeltelling


Dit is van dat weer waar ik geen genoeg van kan krijgen. Er schijnt een fris zonnetje en zelfs in de polder is er nauwelijks wind. Is het daarom zo heerlijk stil? Parallel aan het Overeind kruisen de eerste Boerenzwaluwen; sommige verkennen al een achtererf. Groenlingen sloven zich enorm uit om hun territoria op te eisen. Peter ontdekt een Steenuil op een berg gekraakte pallets. Hij roept; de steenuil bedoel ik. Op een paar percelen spat het Gele van kwikken van de heiningen. Een Bruine kiekendief dame wint wiebelend hoogte. En alles steeds maar weer gelardeerd met het zacht-dalende wijsje van een nieuwe Fitis, ergen in het lage groen.

050414 Pothoek; Perenbloesem.
Aan de Pothoek bloeiden vorige week nog de perenbomen, nu heeft appelbloesem al weer de eretribune overgenomen. Op een voor ooievaars bedoelt nest staat een Grutto heldhaftig de laatste territoria in deze “uithoek” te beschouwen.

120414 Pothoek; Grutto op voor ooievaar bedoeld nest.

Turend en turvend wordt de soortenlijst langer, de aantallen hoger en verstrijkt ongemerkt de tijd. De Westploeg was sneller klaar, maar een zingende Blauwborst maakte de verlengde pauze alleszins dragelijk. Op de enige plaats in polder Blokhoven waar dit nog kan, de bult aan het Tetwijksepad, genieten we van het uitzicht op sneaky Tureluurs en alerte Grutto’s, broedende Kieviten en 2 druk foeragerende Kemphennen.

120414 Rondweg Houten-Zuid: Grauwe ganzen waken over hun jongen


Aan de oever van een brede sloot, juist buiten de Rondweg van Houten, startten we vanochtend met zicht op een paartje Grauwe ganzen dat haar kuikens bewaakte. Turende vogelaars konden ze juist verdragen. De hond van de wandelaar aan de overzijde werd ze teveel en de kuikens werden te water geleid. Tussen pa en ma dreven ze veilig in het midden van de sloot. Mooi om te zien wanneer natuur voor zichzelf kan zorgen. Robuuste natuur; zo zou je kunnen stellen. Staatssecretaris Dijksma zal wel trots op ze zijn (zie 1). Gelukkig zijn er ook nog mensen die er verstand van hebben en opkomen voor de natuur die dat zelf niet meer kan (zie 2).

Achtergrondinformatie:

 1. Voor de actuele natuurvisie van onze overheid: Klik: HIER.
 2. Wil je werkelijk weten wat er buiten gebeurt? Klik HIER

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014


1 opmerking:

 1. Wat een prachtig verslag en wat zijn er al weer veel zomergasten te zien!
  De oeverzwaluw heb ik ook al weer gezien. Mooi allemaal.
  groet
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen