zaterdag 24 mei 2014

Kuikens bebroeden

De kuikens van Nederlands bekendste weidevogels komen in een fraai gecamoufleerde donskleed ter wereld. Slaat een oudervogel alarm, dan drukken ze zich onmiddellijk tegen de grond en zijn daarmee visueel “van de aardbodem” verdwenen. Knappe predator of nieuwsgierige natuurvorser die ze dan nog vindt. Dat functioneel mooie kleed biedt echter onvoldoende isolatie om hun lichaam op temperatuur te houden. Ze kruipen daarom zeer regelmatig onder een van de ouders om zich aan de broedvlek op te warmen. Vooral wanneer er in onze voorjaarspolder langere periodes van koude nattigheid heersen staan ze voor een duivelse keuze; verkleumen of verhongeren, want de oudervogels brengen geen voer voor ze aan.

Vooral de kuikens van Kieviten zijn wat dit betreft kwetsbaar. Wellicht omdat ze relatief licht zijn (gemiddeld wegen ze maar ruim 17 gram) wanneer ze uit het ei komen. Ze worden gedurende de eerste 20 dagen (dat is de hélft van de periode die ze nodig hebben om op de wieken te gaan) nog regelmatig door een ouder bebroed. Pasgeboren Gruttokuikens zijn veel zwaarder (gemiddeld 28 gram) en hebben “maar’ zo’n 10 dagen een ouder nodig om op te warmen.
18-04-14 Hollandse kade; (op eieren) broedende Kievit
De houding die een Kievit die haar kuikens bebroedt aanneemt is heel ander dan wanneer ze op een legsel zit; veel hoger. In de weidsheid van de polder is het zonder schuiltent eigenlijk niet goed op de foto te krijgen, want een Kievit met jongen houdt niet op met alarmeren tot de fotograaf echt uit het zicht is verdwenen. Tref je een perceel waar de vogels meer aan menselijk verkeer gewend zijn, dan heb je een kans. Zoals bij deze vogel die na een korte verstoring door een wandelaar met hond (gelukkig wél aan de lijn) haar jongen terug riep om te worden "bebroed":

24-05-2014; Kievit roept kuikens.
nummer 1 wil naar "binnen" en..

 
...is verdwenen.

"Dat moet ik ook kunnen": probeert nummer 2.
 
En wurmt zich eveneens onder de oudervogel.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014

1 opmerking:

  1. Hallo Sjerp,
    Wat mooi toch hoe het gaat en uniek dat je dit zo hebt kunnen fotograferen.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen