zondag 11 mei 2014

Petje af voor Pimpelmezen

Het pimpelkastje was bijna uit elkaar gevallen na eerst door Hommels en later door binnendringende Klimop gekraakt te zijn. Ooit had het een openslaande zijwand waarachter een perspex raam waardoor we ons eigen en buurtkinderen het nestje met de eieren en jongen konden laten zien. Hoe verrot ook inmiddels, in maart al was er toch weer serieuze belangstelling van een paartje Pimpelmezen; de woningnood leek hoog. Een nieuw kastje werd in minder dan een dag gekeurd en geschikt bevonden.

Het leggen en broeden ging zonder uiterlijk vertoon, maar zodra er jongen waren werd het drukker in de tuin. Ik was onder de indruk van de dwangmatige ijver waarmee de ouders hun jongen voerden. Weer of geen weer, het ging maar door. Vier dagen voordat de jongen uit zouden vliegen heb ik een uurtje vanuit m’n luie stoel zitten turven:
44 prooien per uur !! Wel een behoorlijke spreiding tussen het 1ste en de 2de halfuur; 28 resp. 16 prooien. Dat lijkt logisch; wanneer er juist een boom of struik is gevonden die goed van rupsen is voorzien, zal de voerfrequentie hoger liggen, dan wanneer de plant bijna is “leeg gegeten”. Probeer dat maar eens na te doen; 44 rupsen in een uur bij elkaar zoeken. Ik nam mijn petje af voor deze pimpels.
Er werden veel groen rupsen naar binnen gebracht.
Wat er in gaat moet er natuurlijk ook weer uit. Jonge zangvogels verpakken hun excrementen in een stevig vlies dat door de oude vogels wordt opgepakt en naar buiten gebracht. Mooi geregeld allemaal, maar het bleek voor deze door-de-telescoop-werkende fotograaf een uitdaging om vast te leggen. Lang niet bij elk bezoek wordt namelijk iets naar buiten gedragen en wachtte ik tot er iets achter de opening bewoog dan was ik steeds te laat. Dus werd het aftellen. Vijf seconden na het invliegen starten met “schieten” leverde na een paar keer resultaat: Pimpel met Pamper!

Pimpelmees zonder en..
Pimpelmees mét Pamper.
Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014

2 opmerkingen:

 1. Hallo Sjerp,
  Pimpel met pamper! Hoe kom je erop. erg grappig! n de fotograaf is ook een doorzetter! Wat een mooie foto's en leuke informatie.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk verhaal en dan ook nog actiefoto's. Knap gedaan. Als je nagaat hoeveel die ouders voeren, pfff. Geen wonder dat ze er na een tijdje zo afgeleefd uitzien. 'Onze' pimpeltjes waren net de ochtend van de dag dat we terugkwamen van vakantie uitgevlogen, dus dat hebben we gemist. Ze zitten nog steeds uitgebreid bedelend en vleugeltrillend in de buurt. Het genieten blijft dus gelukkig nog even.

  BeantwoordenVerwijderen