zaterdag 19 juli 2014

Door het Riet en langs de Kattenstaarten


Voor een paar uurtjes vogelfietsen is het te ver. Bovendien zit er een pont in de route, die meestal extra tijd kost, wat nu geen bezwaar is, want die heb ik aan mezelf. Een stukje de dijk af biedt een wilg een schaduwplek op het brede pad voor koffie mét. Het uitzicht is op de korte kant van een lange ondiepe plas in de uiterwaard en wordt een beetje gehinderd door rietpluimen en roze bloeiende kattenstaarten. In de verte vreten, rusten of poetsen Kieviten, Oeverlopers, Kleine plevier en vijf Kemphanen op een langgerekte zandplaat. De torenklok van Everdingen klinkt vlak achter me terwijl Honswijk verrassend dichtbij lijkt. Langs de rand van de zandplaat komt een Kleine zilverreigers mijn richting op. Hij is op jacht en doet dat veel actiever dan z’n Grote en Blauwe naamgenoten die het vooral van geduld lijken te moeten hebben. Soms staat hij een tijdje stil om in het ondiepe water te turen, maar trekt dan weer een sprintje om vervolgens plots om te draaien op jacht naar iets dat achter hem probeert weg te vluchten. Met één zo’n grote gele voet worden trillend de modderige bodem en kleine visjes opgedwarreld. Regelmatig heeft hij “beet”:

Kleine zilverreiger speurt naar iets eetbaars,
trekt een sprintje,
dwarrelt onder water bodemleven op en ......
heeft "beet" !


40 km bleek het; “Uit-en-thuis”.


Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014

3 opmerkingen:

 1. Heerlijke tocht ! En de kleine zilverreiger zien vind ik altijd toch een feestje. Je ziet ze veel minder dat de grote zilverreigers. Mooi op de foto met die gele poot.
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn het toch een mooie reigertjes Sjerp. Leuke foto's, vooral 'de poot' en 'beet'. Grappig eigenlijk dat jij daar veel Kleine Zilvers hebt terwijl die bij ons 'zeldzaam' zijn. En hoe ver is het nou eigenlijk van elkaar? Hemelsbreed maar een klein stukje. Vandaag zag ik weer het vertrouwde beeld van de Grote zilvers in de polder, ze komen langzaam weer terug. Heerlijk die polders en de vogels!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De grote ken ik maar de kleine zie je niet in West-Friesland.
  Zo te zien zitten ze in Utrecht dus met velen :-)
  Prachtig om te zien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen