zondag 6 juli 2014

Het was stil in de wei….


Het is al weer een paar weken geleden. Na de tweede snede deed ik een soort van laatste weidevogel-ronde. Het seizoen van deze vrijwilliger zat er wel zo ongeveer op. Een Graspieper gebruikte een achtergelaten markeringsstokje nog als uitvalsbasis voor zijn zangvluchten. De Kuilenburgse spoorbrug over de Lek houdt voorlopig alleen de wacht.

14-06-2014 polder Blokhoven; uivalsbasis voor Graspieper
De dwarsliggende Tureluur blijkt het maaien goed te hebben doorstaan (zie: Omleiding). Een Gele kwikstaart houdt me scherp in de gaten. Hij heeft kennelijk zorgen over de veiligheid van z’n vrouwtje en een al vliegend jong, iets verder weg op dit perceel.

Gele kwikstaart man houdt mij in de gaten.
Maar het was me eigenlijk nét iets te stil, om er zonder zorgen van te kunnen genieten, zo vroeg in het seizoen en nu al zo weinig vogelgeluid. Of toch niet….  

Struinend door een hoek met opschietende klaver begint vlak achter me een Kwartel hard te roepen. Ik keer op m’n schreden terug en stoot een kleine vogel op die snel en laag naar de buren vliegt en daar opnieuw begint te roepen. Waarachtig; doordat ook daar is gemaaid zie ik hem zitten en kan hem in de scoop vangen. Kwartel in beeld ! Hoeveel vogelaars kunnen me dat na vertellen?

14-06-2014 Polder Blokhoven; Kwartel haan in beeld.
Het lukt de vogel (of is het een tweede ex.?) om ongezien weer in de klaver terecht te komen en me daar, onzichtbaar en extreem dichtbij, op een mysterieus hoorspel te trakteren. Zeldzaam magische momenten, die zomaar uit de lucht komen vallen.

 Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014


3 opmerkingen:

 1. Hallo Sjerp,
  Ik vond de graspieper op vlaggetje al zo prachtig en ben gek op gele kwikstaarten, maar een kwartel in beeld..met privévoorstelling...fantastisch!!!
  gefeliciteerd,
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verhaal en dito foto's. Maria schreef het al. Ongelooflijk die kwartel in je scoop en op de foto. Fijn toch hè, dat veldwerk!?

  Fijn weekend,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen