maandag 28 juli 2014

Hij zwemt !


De kleur van de wolkbreuk was een beangstigend grijsgroen geweest en de parkeergarage en het busplatform bij mijn werkgever stonden blank. Wanneer dan de buis van de greppel naar de sloot dicht zit, kan er snel een flink stuk akker blank komen te staan. Water brengt bodemleven naar boven en trekt vogels aan. Altijd de moeite waard om een kijkje te nemen, zo is mijn ervaring.

Langs de randen van de uitgerekte plas zoeken Spreeuwen, Witte kwikstaarten en een paar Kleine plevieren naar voedsel. Verderop even een glimp van Watersnip. Scholeksters en Kieviten hebben nog jongen te verzorgen en zijn alert.

28-07-2014; In het ondiepe water kriebelt het van de vogels omdat..
er wat te eten valt!
Ergens aan de overkant van het perceel jaagt een erf-hond even achter konijnen aan en struint daarna wat rond. De Kieviten alarmeren en hun jongen komen mijn kant op. Bijzonder om zo laat in juli nog zoveel kleine pullen tussen de al vliegende jongen van dit jaar te zien. Ze gedragen zich argeloos en zoeken hun kostje bij elkaar in de meest ondiepe stukken van de plas. Dieper en dieper gaan ze totdat ze boven de greppel komen en… die zwemmend oversteken! Ik weet dat weidevogelkuikens kunnen zwemmen, ik vertel het zelfs aan de vrijwilligers tijdens hun cursus weidevogelbescherming, maar ik heb het in mijn vogelende leven nog nooit zien gebeuren en ben verrukt: Jonge kievitjes kunnen zwemmen!

28-07-2014; Best diep.
28-07-2014; Hij gaat er voor.
28-07-2014; En zwemt !!!
28-07-2014; naar de overkant

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2014

12 opmerkingen:

 1. Hoi Sjerp, geweldig wat een moment! Groets, Peter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig!!! Wat mooi om mee te maken en ook nog op de foto te zetten. Ongelofelijk!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat kleine dingen zoals deze je nog in vuur en vlam zetten. Je loopt toch al even mee.
  Siebe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Peter, Maria, Siebe
  Dank voor jullie reacties. Het zijn dit soort onverwachte momenten van verwondering waardoor het buiten zo leuk kan zijn. Je plant niks (of iets anders!) en het het komt gewoon 'uit de lucht vallen'.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O wat ontzettend leuk en schattig om te zien! Wat zijn ze dan toch stoer hè, die kleintjes. Hier was maandag ook alles ineens veel breder en was er heel veel plasdras waarin van alles aan het foerageren was. Echt heel leuk. Was best eens welkom, zo'n wolkbreuk.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne.
   Met het verhogen van het waterpeil in het boerenland kunnen we een hoop leven daarin terug krijgen. In de ronde hoep zijn daar heel mooie voorbeelden van. De eerste stap van de intensivering was altijd het waterpeil verlagen en begon de "droogte in waterland". En zelfs nu, kan het m.n. de veehouderij nog nauwelijks laag genoeg zijn.
   Met een groet,
   Sjerp

   Verwijderen
 6. Lovely images Sjerp, but a Starling in shallow water.{:))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy.
   The starlings and other birds were feeding on the larvae and worms which were chased form there cavities by the high water levels.
   Sjerp

   Verwijderen
 7. Hoi Sjerp,

  Prachtig!! Dat het gebeurt, dat je het ziet en ook nog eens heel mooi vast legt!!
  En fijn dat wat je uit de theorie al wist (en wat je over hebt gedragen aan de cursisten) ook echt klopt! ;-)

  Groeten,
  Hester

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Esther
   Dank voor je reactie! Wanneer je veel buiten bent én je ogen open houdt kun je inderdaad zomaar eens geluk hebben.
   Met een groet,
   Sjerp

   Verwijderen
 8. Ha Sjerp,

  mooie platen van een leuke waarneming. Ik heb ooit al eens pullen over 'water' zien lopen, dat is over de vegetatie in de sloot...

  Groet,
  Jan Buys

  BeantwoordenVerwijderen
 9. eerst, dacht ik dat het een kleine plevier was, maar later zag ik het beter. Bedankt voor de opnamen, ik stuurde hem door naar onze ornithologe, waar we ook mee waren in IJsland.Groeten van Ijda van der Kooij, die tussen de Kranichen woont inhet Schaalseegebiet in Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen