maandag 16 februari 2015

Na het Scholeksterweekeinde


Het is vaak een lastige afweging; tussen werk en avondeten nog even gezellig een kopje koffie bij vrouw en dochter op de bank, of nog even naar buiten. Vandaag zit er iets in het licht, en ook in de lucht, waardoor ik deze keer voor buiten kies. Het laatste stukje naar de Rietplas, hoor ik ze al roepen: Mijn eerste Houtense Scholeksters 2015 (!!) draaien een rondje boven de plas en strijken neer op het eilandje. Het zijn er vijf, er zit zelfs een vogel met kleurringen tussen en de code laat zich gemakkelijk lezen:

16-02-2015 Rietplas-Houten; Scholekster RB-LARJ; koploper.
Ze dribbelen wat, nemen een bad en poetsen voordat de kop in de veren gaat. Lekker gevoel; minder dan anderhalve week, nadat we aan de Waddenkust op "Scholeksters-on-ice" stonden te turen, valt er ook in de eigen regio weer genoeg met deze steltlopers te beleven.
Donderdag (de 19de) tel ik er 10. Waaronder een geringde vogel (links op deze foto van 21-02-15):

210215 Rietplas-Houten; Scholekster LB-YQ?? (li.) en RB-YJGL (mid.).
Alleen; hij zit zeer vasthoudend op één poot. Kibbelen met een Meerkoet, soortgenoot en zelfs een korte vlucht met één poot tussen de veren blijkt tot zijn arsenaal van “hoe terg ik een aflezer maximaal” te behoren. Na 20 minuten turen blijkt de ander poot bloot; ring verloren! Thuis zit al een opname van een dergelijke vogel in mijn archief.

Zaterdag (de 21ste ) al 16 vogels; waarvan 4 gedecoreerd. Dat loopt lekker door. Er is wisselend licht en alle tijd om wat foto’s te maken. De koffie wacht:

210215 Rietplas-Houten; Scholekster RB-YJGL met soortgenoten.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2015

2 opmerkingen:

 1. Geweldig zo veel kleurringen. Daar zal men blij mee zijn. Ik ben altijd benieuwd waar ze geringd zijn en hoe oud ze zijn. Leuk en mooie foto's.De lente komt er nu echt aan.
  Fijne week,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria
   Dank voor je reactie. De Sch's die tot nu toe werden terug gezien werden allemaal als volwassen vogel door Marc geringd in onze regio. Het wachten is op de eerste als jong geringde vogels die terug keren om te gaan broeden. Bij Sch's kan dat echter wel een paar jaar duren.
   Met een groet, Sjerp

   Verwijderen