maandag 28 september 2015

Langs de rand


Vanaf eind augustus is de fut er meestal wel zo’n beetje uit. De maïs staat hoog en belemmerd m’n uitzicht. Het gras moet nodig en voor de zoveelste keer worden gemaaid. Door gebrek aan vogels voelt de polder als een donkergroene dode leegte. Onbewust ben ik steeds meer de randen gaan bezoeken. Kaaidijk, Bokkepad, Werk aan de Groene weg, maar vooral de uiterwaarden tussen Steenwaard en Fort Honswijk leven gelukkig nog. Van samen optrekkende Witte en Gele kwikken bijvoorbeeld. Wanneer ik maar rustig naast m’n Fyts zat, trokken ze zich weinig van me aan.

Witte en Gele kwikstaart in de Lek-uiterwaard

Of er zat ineens een Tapuitje tussen; ’s nachts op trek, maar overdag scharrelt ze hier haar kostje  bij elkaar. Een stapel te verwerken palen is een mooie uitvalsbasis voor de jacht.

Tapuit met uitzicht op de Lek en op jacht.

Ik telde er ruim 1400 Kieviten. Vandaag fluit het daartussen van Goudplevieren. Als de Spreeuwen massaal beginnen te spetteren tussen het basalt van de kribben kunnen ook zij de verleiding niet weerstaan. Beschroomd bezwijken ze, een voor een, en nemen een bad. 
Torenvalken jagen er graag, ze hebben er extra steun van de wind die langs het talud een opwaarts zetje heeft gekregen. Of er veel wordt gevangen? Ik weet het niet:

Torenvalk op jacht; deze foto maakte ik elders.

Alle teksten en foto's ©Sjerp M. Weima 2015


2 opmerkingen:

  1. Mooie foto's en prachtig om te zien en te lezen wat je zoal tegenkomt in je mooie poldergebied. Fijn mee genoten.
    Prettig weekend,
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sjerp, et maakt niet uit hoeveel je ziet als je er maar van geniet. En ik ben er van overtuigd dat je dat doet. Zo'n mooi tapuitje, kwikjes, Goudplevier, allemaal heerlijk toch.
    Zijn er bij jou ook al Kollen? Hier de hele week al, heerlijk om te horen!

    Fijn weekend,
    Mariaane

    BeantwoordenVerwijderen