zondag 30 januari 2011

Winterse Kieviten

De vogelbevolking deed nog zeer winters aan met meer dan 7000 ganzen in Blokhoven-west. Maar daartussen zag ik al weer groepjes Kieviten rondscharrelen op het langzaam vergroenende gras.

29 januari 2011: Kievit in.., Tja, in wat voor kleed eigenlijk?

In de broedtijd bekommeren vrijwilligers en boeren in de polder zich om de legsels en broedsels van hun Kievieten. Na de broedtijd, die bij deze soort tot in juli doorloopt, gaan de vrijwilligers en een enkele boer op vakantie en beginnen de Kieviten aan de rui van het complete verenkleed (juni - september). Het  ruien van zo’n versleten verenpak vraagt veel energie van de vogels. Bovendien wordt hun vliegvermogen enigszins beperkt. Ze zijn dan extra kwetsbaar voor aanvallen van roofvogels. Maar samen sta je sterk: Ze verzamelen zich in steeds groter wordende groepen; in Blokhoven tot wel 3000 in de maanden september en oktober. Als het niet echt gaat winteren blijven er na het ruien steeds groepen aanwezig (980 in december 2009; zie ook:  Zomerpolder.) Ook na de broedtijd is de rust en de ruimte van polder Blokhoven dus van belang voor Kieviten, nu om ongestoord hun verenkleed te kunnen vervangen. Bij een sneeuwdek zoals in december jl. gaan ze massaal aan de haal voor de sneeuwgrens uit. Valt de dooi in, dan zijn er altijd snel een paar terug en zo jojoën ze de winter door tot in maart de territoria weer worden ingenomen.
Toen ik wat beter naar deze Kieviten keek en het lukte om een plaatje te schieten van een zo'n schoonheid rees bij mij een vraag: Tijdens de introductie cursus van vrijwilligers voor de weidevogelbescherming leren we hen de verschillen tussen man en vrouw in broedkleed; die zijn goed te zien. De vogel hierboven is minder eenduidig dan de standaard plaatsjes in de vogelgidsen. Man of vrouw? Ik ben benieuwd naar jullie mening. (Klik op de afbeelding voor een grotere versie). Je kunt reageren door op reacties te klikken.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Sjerp,

    Het lukte me niet een reactie op je blog te verzenden. Dan maar zo proberen.
    Ik geniet van de artikelen die je op je polderblog plaatst.
    De kievit op de foto is naar mijn mening een hijke´. Lange kuif,scherp contrast tussen de zwarte col en de witte borst.
    Groet, Meine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Bloglezers.
    Ik heb de instellingen voor reacties veranderd. Door onderaan bij "Reageer als" "Anoniem" te selecteren moet het nu meer mensen lukken om te reageren. Sjerp

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alle geleerden dia langs allerlei wegen reageerden waren het er over eens: Man! Doorslaggevend was de lenget van de kuif.
    Wat mij aanvankelijk liet twijfelen was het geel aan de zijkant kop en de wat schilferige borstband die niet erg dichtonder de snavel komt. Wellicht een man die vorig jaar uit het ei kroop, of dat alle Kievitmannen er zo uit zien op dit moment in het seizoen.

    BeantwoordenVerwijderen