woensdag 29 december 2010

Augustus, September 2010; Zomerpolder

Schaarse roofvogel:
14-08-2010: Met Siebe sta ik achter het sportveld Blokhoven over polder West te turen als een SMS piept; “Je trommeltje staat nog op de tafel”. De plaatselijke SPAR biedt uitkomst en draagt bij aan en vakantiegevoel. Ondertussen “hadden” we al Tjiftjafjes en een paartje Scholeksters dat een groot jong voert op het sportveld. Een buizerdachtige vogel komt vanachter de bosjes bij het huisje dat daar wat verder het land in staat: fors gestreepte borst, bruingrijze kleine kop. Van ons wegvliegend registreren we: lange laaggehouden vleugels, niet dat ronde van een Buizerd. Zou het een wespendief zijn? Hier in de polder? ’t Is wel half augustus, wanneer deze soort begint te zwermen. De vogel verdwijnt richting de Molenbuurt en zaait daar paniek onder de meeuwen. We hebben echter vreselijk veel geluk. Wanneer we daar arriveren komt de vogel opnieuw tevoorschijn en met een korte bocht laag over ons heen om daarna over het Werk aan de Uitweg te verdwijnen. Opvallend zijn de zwaar gestreepte borst, lichte onderdelen, weer die grijze kop met te lange hals, de heel elastische vleugelslag en lange staart: Wespendief man!! Deze  schaarse broedvogel van oude bossen hier in onze polder, da’s kicken. (Klik HIER voor meer info over deze soort)
Even verderop aan de Achterdijk is er pas gemaaid en gemest en genieten we van verse broodjes van de SPAR, Blauwe reigers, meer dan 2000 Kieviten, 1 Goudplevier, Buizerds, Torenvalkjes en meer dan 100 Wulpen. Hoog in het oosten beginnen vogels van de thermiek gebruik te maken: 2 Ooievaars, een juveniele Bruine kiekendief en een Torenvalkje stijgen naar grote hoogte. Dit is het beter vogelen; relaxed over de ruimte van de polder turen.

Gasten van de toendra:
6 augustus 2010: na een drukke werkweek heb ik erg veel zin om de polder in te gaan. Gelukkig heb ik er rekening mee gehouden, dat er in Blokhoven west wel eens gevlogen zou kunnen worden, want daardoor is er daar erg weinig (natuur) te beleven. Voor vliegverwachtingen klik HIER.

Kieviten, Kokmeeuwen en Goudplevieren op pas gemaaid perceel in polder Blokhoven.
6-08-2010: Goudplevier (linksvoor) en kievit (rechtsvoor)
Ik fiets daarom de Achterdijk op naar het spoor. Rechts wordt gras geraapt voor de kuil. Een pas gemaaid perceel links van de weg zit vol met vogels die voedsel zoeken op de kale zode. Ik tel 480 Kieviten en 38 Goudplevieren. De laatsten blijven wel verder van me vandaan dan de Kieviten, maar het lukt toch om een paar bruikbare foto's te maken die het mogelijk maken om deze in de nazomermaanden regelmatige poldergast met anderen te delen. in onze polder heb ik ze nooit eerder zo close gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten